Сряда, 16 Октомври 2019

Валентина Василева /директор на РИМ – Смолян/: „Всички ние имаме основание да сме горди, че сме наследници на героични родопчани

Публикувана от
Валентина Василева /директор на РИМ – Смолян/
Валентина Василева /директор на РИМ – Смолян/  
Валентина Василева /директор на РИМ – Смолян/ Валентина Василева /директор на РИМ – Смолян/

„Денят на Освобождението на Родопите – 21 октомври, е може би най-съществената дата в културния и историческия календар на РИМ „Стою Шишков“. Това е денят, в който завършват победоносно сраженията на връх Средногорец, някога Кавгаджик и когато 21 пехотен Средногорски полк начело със своя славен командир полк. Владимир Серафимов донасят на щиковете си наистина закъснялата, с 34 години, свобода за Родопите“. Това каза директорът на смолянския музей Валентина Василева. На 17 октомври в 15 часа в залите на музея ще бъде представена изложбата „Закъснялата свобода за Родопите“. Своеобразен почетен караул по време на церемонията по откриване ще направят войни от 101-ви алпийски полк – Смолян. В тържествен ритуал ще бъдат внесени оръжията, сред които и сабята на Освободителя на Родопите, славния командир на 21 пехотен Средногорски полк полковник Владимир Серафимов.

Валентина Василева разказа някои от спомените на славния пълководец за родопчани. Полк. Владимир Серафимов нарича родопчани забележително хора. „Навсякъде, казва той, ни посрещаха като освободители, с желание да ни помогнат, но това, което направиха хората от селата Аламидере, Габрица, Фатово е истински подвиг. Стъписани са турците, когато виждат на първите редове на бойната линия жените от местните селища, които не само носят вода и храна, но вдигат на гръб ранени войници от бойното поле и ги изнасят на безопасно място. Противникът е изумен. Турското министерство на войната раздава 10 000 пушки на местното мюсюлманско население, за да се присъедини към османската армия. Нито един от тях обаче не го прави, нито един не вдига оръжие срещу българите. На жената родопчанка, казва полк. Владимир Серафимов, трябва да издигнат паметник.

На родопчанин, който успява по пътека, известна само на местните, да преведе втора дружина от 21 Средногорски полк, с оръдията, в гръб на противника. Ето така се печели битката, в която 4 500 български войници се изправя срещу 16 хил. турска армия. С помощта и подкрепата на местните хора е извоювана свобода за планината“, разказа директорът на РИМ – Смолян Валентина Василева. Според нея всички ние имаме основание да сме изключително горди, че сме наследници на героични родопчани, затова трябва заедно да съпреживеем празничния 21 октомври и да пазим спомените за славните, освободителни за Родопите, битки през 1912 година живи.

Прочетена 2652 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!