Сряда, 16 Октомври 2019 11:24

Васил Люнчев /програмист/: „ ИТ образованието, което дават българските университети, е на световно ниво“

Публикувана от
Васил Люнчев Васил Люнчев

„Българските програмисти са много добре подготвени и търсени в ИТ компаниите по цял свят“. Това каза Васил Люнчев – млад ИТ специалист, който е имал възможност да работи както за български, така и за редица чуждестранни фирми. По думите му българските университети дават образование в областта на ИТ сектора, което е на световно ниво.  „Аз лично нямам никакво желание да отида в чужбина, макар че съм имал много добри предложения. София е моето място. За съжаление бих казал, че в България, извън София трудно може да се намери добра работа за програмисти“, отбеляза Люнчев.

P1210738.JPG

Васил Люнчев е роден в Смолян, завършил е Езиковата гимназия в града, след което следва информатика в Софийски университет. Сега работи като програмист в столицата. „В гимназията в Смолян бях състезател по информатика и това много ми помогна. След като завърших Софийския университет, отидох на интервю в Гугъл в Лондон. Там се представих много добре, но реших да видя какво има в София, кои са конкурентите на Гугъл. Явих се на интервю в една фирма в София, чийто централен офис е в Берлин, харесаха ме и започнах работа там“, каза младият програмист.

P1210701.JPG

Според Люнчев изключително важно е да се общува с колегите, това е опит от чужбина. „Има заблуда, че програмистите са затворени вкъщи, асоциални хора, това категорично не е вярно. Полезно е да се виждаш и да комуникираш с  хората, с които работиш.  Аз лично не обичам да работя вкъщи. Не ни позволяват да работим от вкъщи, не че е забранено, но е препоръчително да бъдем в офиса, където са другите колеги. Освен това компаниите правят често срещи, за да могат хората да се опознаят“, добави Васил Люнчев. Той бе на среща с млади хора и ученици в хотел „Кипарис“ в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“,  организирана от СНЦ "Нови хоризонти". Беше впечатлен от техния интерес и  сподели : „Учениците бяха много ентусиазирани и задаваха различни въпроси за програмирането, за заплатите, за работата на програмистите. Исках да им разкажа нещата, които аз лично не знаех, когато бях в гимназията - какво прави един програмист, как се работи в големите фирми, какви заплати дават. Мисля, че им беше интересно. Разказах им и за различните държави, в които съм работил. Най-много се впечатлиха от факта,  че Софийският университет, в частност обучението по информатиката, е много по-добър от огромната част от университетите в чужбина. Работил съм с много хора от различни държави и всъщност дипломата ми от Софийския  университет  е била напълно достатъчна, за да бъда на ниво и да работя успешно“, категоричен беше Васил Люнчев.

Прочетена 1311 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


 Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!