Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 19 Март 2020 13:39

Въвеждат се приоритетни коридори и доставка на маски през границите

Публикувана от
|||| |||| ||||
Единният пазар на ЕС с мерки за опазване здравето на гражданите
 
Непрекъснатото снабдяване с основни стоки и жизненоважно медицинско и защитно оборудване в рамките на единния пазар е от ключово значение за справяне с кризата с COVID-19.
 
Председателите на комисията на ЕП по вътрешен пазар и защита на потребителите д-р Петра Де Сутер (Зелените/ЕСА, Белгия) и на комисията на ЕП по транспорт Карима Дели (Зелените/ЕСА, Франция) приветстваха бързото решение на транспортните министри на държавите членки за подкрепа на така наречените „зелени коридори“ за доставка (даващи приоритет на превозване на стоки от първа необходимост, като храни и жизненоважно медицинско и защитно оборудване), както предлагат евродепутатите и Европейската комисия (Комисията). Целта на новите и неотложни мерки по отношение на COVID-19 е опазване здравето и поддържане на разположение стоки и основни услуги в рамките на вътрешния пазар на ЕС.
 
„Пълното затваряне на границите може да изглежда като най-сигурния начин за защита на нашите граждани, но всички ние зависим от вноса от други държави членки, за да не се прекъсва снабдяването на стоки. Осигуряването на безпрепятствен транспорт на стоки от първа необходимост, като храни и осигуряването на непрекъснато снабдяване с жизненоважно медицинско и защитно оборудване гарантира, че тази криза няма да се превърне в катастрофа. Ние разчитаме един на друг и зависим един от друг що се отнася до общественото ни здраве“, отбеляза председателят на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите.
 
„Въвеждането на приоритетните коридори - особено за медицинска и защитна екипировка – ще бъде от изключително значение през следващите дни и седмици“, заяви д-р Де Сутер, като се позова на ангажимента на държавите членки по отношение доставката на медицинско оборудване.
 
Председателят на комисията по транспорт Карима Дели заяви, че безпрепятстваното преминаване на границите и координацията между държавите членки ще бъдат от съществено значение за преодоляване на тази криза. „Трябва да намерим начини да поддържаме нашите транспортни системи и да намалим опашките, за да спестим време и пари. Ние сме готови да действаме заедно и бързо и заставаме зад шофьорите и целия транспортен сектор, който работи неуморно, за да поддържа доставките на стоки, по време кризата. Припомням също спешната необходимост от прилагане на мерки за прекратяване на така наречените „призрачни полети“. Авиокомпаниите трябва да получат гаранции за бъдещи слотове. Това е единственият начин за предотвратяване на празните полети в ЕС.“, заключи тя.
 
 
Информационно бюро на Европейския парламент в България
 
 

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!