Menu
Понеделник, 03 Юли 2017 17:42

Важни правила за действие и поведение при гръмотевични бури

Написана от
Важни правила за действие и поведение при гръмотевични бури снимка: Смолян днес!
Всяка година в  началото и в края на лятото се разразяват гръмотевични бури, придружени с мълнии и градушки, които причиняват значителни материални щети, а понякога и човешки жертви. Тъй като тези дни наблюдаваме температурни промени, Регионална дирекция на “Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Смолян изготви важни правила за действие и поведение на населението на област Смолян при гръмотевични бури.
Какво да правим, когато ни настигне буря?
•    Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи  канари. При наличие на сух предмет, седнете  върху него.
•    Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.
•    Ако сте на велосипед, слезте от него.
•     Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не  дръжте метални предмети, мобилни телефони.
•    Подходящи  места за подслоняване са  дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
•    Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега.
•    Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, уредбата и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.
•    По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение,  проверете  гумите на колата, ако са обгорели, могат да се спукат.
•    Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото.
•    За защита на сградите от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.
•    При градушка, потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!