Menu
Четвъртък, 17 Май 2018 14:31

Възнесение Господне събра стотици в местността Варадил, кметът Мелемов поздрави шофьорите с празника им

Публикувана от Прочетена 2194 пъти

По традиция стотици родопчани се стекоха в местността Варадил край Смолян, за да отбележат големия християнски празник „Възнесение Господне” . Празнична св.Литургия в параклиса „Св.Спас” отслужи свещеник Желев. В богослужението участваха Църковният хор към райковската църква „Св.Теодор Стратилат” с диригент Златка Маргаритова и певецът Никола Ангелов.
Потокът от хора дошли да се помолят и да запалят свещ не стихваше. Отец Желев отслужи водосвет и молебен за здравето и благоденствието на всички дарители и шофьори и благослови курбана.
Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите с големия християнски празник. Той посочи, че професията на хората зад волана е високоотговорна, рискова и тежка. „Пожелавам Ви да сте живи и здрави, безаварийно пътуване и да бъдете закриляни и пазени от Спасителя Господ Иисус Христос”, каза още градоначалникът.
На празника присъстваха зам.- областният управител Владимир Гърбелов, председателят на Общинския съвет инж.Димитър Кръстанов, съветници,
заместник- кметовете Венера Аръчкова, инж.Мариана Цекова, Марин Захариев и др.
Тук бе и най-възрастният шофьор Димитър Пищалов.
За доброто настроение на празнуващите имаше и музикална програма, в която участваха оркестър „Момчиловци” и читалище „Орфееви гори” –кв.Райково.
Параклисът е основан през 1637 г. и е оцелявал при всякакви бури, несгоди и гонения. Присъстващите благодариха на Георги Миховски и всички дарители, които не жалят сили и средства, за облагородяването на това свято място. Параклисът е построен през 1937 г. със средства на големия райковски родолюбец д-р Никола Герджиков. През 1990 г. инициативен комитет започва възстановяването и разширяването му. За всеки храмов празник мястото става все по-хубаво и облагородено.
Над 400 кг. месо е използвано за приготвянето на днешния курбан, който беше разпределен в 15 казана. Потокът от хора не прекъсва през целия ден.
Общинското ръководство уважи храмовия празник и на църквата в с.Смилян „Възнесение Господне”.

 Пресцентър на община Смолян

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!