Възпоменателна вечер, посветена на именитата родопчанка Величка Пачеджиева

Възпоменателна вечер, посветена на именитата родопчанка Величка Пачеджиева Възпоменателна вечер, посветена на именитата родопчанка Величка Пачеджиева Възпоменателна вечер, посветена на именитата родопчанка Величка Пачеджиева Възпоменателна вечер, посветена на именитата родопчанка Величка Пачеджиева Възпоменателна вечер, посветена на именитата родопчанка Величка Пачеджиева Възпоменателна вечер, посветена на именитата родопчанка Величка Пачеджиева Възпоменателна вечер, посветена на именитата родопчанка Величка Пачеджиева
Признателност към заслугите на Величка Пачеджиева - една успяла родопчанка, събра в Споделеното женско пространство нейни роднини, приятели, колеги, ученици, комшии и представители от институции. Думите не достигаха, за да се опишат нейните заслуги за развитието на Смолян и Родопите. Толкова мили спомени, толкова запомнящи се истории, такъв изблик на възхищение от нейните качества – рядко се случват в днешно време. Справедливост, решителност, амбициозност-това са думи, които писателя Георги Гривнев каза, че й прилягат. В неговата очерк във вестник Отзвук със заглавие „Живот без междучасия“ са казани много истини за Величка Пачеджиева и си заслужава да се прочетат.
 
Имаше и сълзи – от хубавите споделени спомени, от радост, от удовлетворение, от тъга. Научихме за Самуил Каварджиев-нейн признателен ученик, работещ в Чикаго, който има статии за любимата си учителка и казва: „Аз винаги съм се възхищавал от нейната човешка доброта, от нейната всеотдайност към обществото и нейния математически ум и професионализъм. В живота й господстват християнските добродетели.“ 
 
Нейна близка ппиятелка Златка Рашева сподели спомени и призова: „Трябва да се говори за достойните хора-такива, като Величка Пачеджиева!“
 
Васка Зидарова нейна сестра сподели, че е щастлива да има такава сестра – Величка Пачеджиева е кръстена на баба си Велика от Писаница, която е била ятак на много партизани от региона и е наследила нейния бунтовен и закрилнически характер.
 
През цялото време на екран оживяваха спомените чрез прожектирани снимки от живото на именитата родопчанка, които будеха вълнение и възхищение.
 
Милка Матушева-Директор на Държавен архив Смолян призова да бъдат предадени нейни ценни документи, за да бъдат съхранени за поколенията.
 
Спомени през сълзи споделиха внука й Сава и дъщеря й Теодора, които учредяват в нейна памет стипендия на ученик, показващ висок успех по математика. „Дано тоя ученик върви по нейния път, но със свои стъпки. И ако отиде по-далеч, това да бъде нейната небесна награда“. Така се е случило с Атанас Василев-първият носител на тази стипендия.
Коментарите не стихваха, всеки искаше да каже своите думи на преклонение и възхита от личността на Величка Пачеджиева. Разговорите продължиха до късно, а ние усещахме нейния дух да витае сред нас с удовлетворение.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре