Възстановяват се плановият прием и оперативната дейност в болничните лечебни заведения на територията на област Смолян

Възстановяват се плановият прием и оперативната дейност в болничните лечебни заведения на територията на област Смолян

Днес, под ръководството на заместник-областния управител Владимир Гърбелов и с участието на директора на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева и директора на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев, се проведе редовният он-лайн брифинг във връзка с разпространението на Ковид-19 в област Смолян.

      Данните сочат, че през вчерашния ден (10 май 2021 година) в областта са излекувани 28 лица и дехоспитализирани 13 пациенти с Ковид-19. Новорегистрираните са тринадесет, на възраст от 40 до 80 години. Хоспитализирани са седем. Двама мъже, на възраст 67 и 70 години, с придружаващи хронично неврологично и сърдечно заболявания, са изгубили битката с болестта.

    „Устойчиво намаляват случаите на COVID-19 в нашата област. През последните седмици 14-дневната заболяемост от 323 на 100 хиляди падна на 174,8 на 100 хиляди. Днес вече тя е 159 на 100 хиляди. Седмичният ръст на случаите е отрицателен от шест седмици и към момента той е минус 30.8. Тенденцията за намаление е трайна, както в област Смолян, така и в национален мащаб.“, констатира данните д-р Кубатева. Тя изрази надежда, че към края на седмицата и в нашата област заболяемостта ще падне под 120 на 100 хил. и така ще преминем към по-нискорисковата оранжева зона, в която вече са пет области в страната.

    „Най-много новооткрити случаи в област Смолян са регистрирани в общините Смолян, Мадан и Рудозем. Броят на новоприетите в болници през двуседмичния период е с 21% по-малко спрямо предходните две седмици, а общият брой на хоспитализираните с Ковид за двете седмици също е намалял с 20,5%. Значително по-малък е и броят на починали – 13, спрямо 38 за предходните две седмици, което бележи намаление от 65,78%. 14-дневната смъртност се изчислява на 12,75 на 100 хиляди, при 37,3 на 100 хил. за предходния 14-дневен период. Излекуваните са над два пъти повече от броя на новодиагностицираните случаи. Показателите на епидемичния процес се подобряват, тенденциите са положителни и на този фон лечебните заведения за болнична медицинска помощ нормализират дейността си. Заетостта на леглата през последните две седмици варира средно около 35%. На този фон, днес на заседание на Областния оперативен щаб обсъдихме възможността и взехме решение за отмяна забраната за планов прием и оперативна дейност на болничните лечебни заведения на територията на област Смолян, което ще бъде официализирано със заповед на РЗИ-Смолян.“, допълни д-р Кубатева.

          По отношение на ваксините, към вчерашна дата (10 май) общият брой поставени ваксини в област Смолян е 13 350, като при 4925 лица ваксинационният процес е завършен. Обхватът на населението над 18-годишна възраст с ваксини е 15,23%, като 5,62% от тях вече имат по две поставени дози от ваксини срещу Ковид. За последните седмици са направени 3255, от тях 2641 са втори дози. Директорът на РЗИ-Смолян обърна внимание, че всички, които са подлежали на реимунизация с Астра Зенека, са пожелали поставяне и на втора доза от същия лекарствен препарат. „През празничните дни имаше три дни на „зелени коридори“ в РЗИ-Смолян, през които се ваксинираха 100 лица. През настоящата седмица, на 11 и 14 май (вторник и петък), от 15 до 17:30 часа в РЗИ-Смолян отново ще бъде отворен „зелен коридор“, с избор на ваксини на Пфайзер/Байонтех или АстраЗенека. Желаещите да се ваксинират с препарата на Модерна трябва да се запишат на тел. 0301/ 5-89-30, от 9 до 17 часа в работни дни.“

          Кубатева подчерта, че занапред ваксинационният процес трябва да продължи предимно при общопрактикуващите лекари. Ето защо гражданите, които са решили да се ваксинират трябва да търсят личните си лекари активно. Дейността на личните лекари ще бъде подпомагана от РЗИ и общинските центрове по отношение на логистика, за да бъдат мотивирани хората да се ваксинират и да продължи доброто темпо на ваксинационния процес в област Смолян. Д-р Кубатева заяви, че няма проблем с издаването на сертификати за завършен ваксинационен процес.

         „Към днешна дата в МБАЛ-Смолян се лекуват 43-ма пациенти с Ковид-19, от които 3-ма са на интензивно лечение. Взехме решение да бъде възстановен плановият прием, за да може пациентите, които имат нужда от планово лечение, да бъдат лекувани.“, съобщи директорът на областната болница д-р Марин Даракчиев.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре