Menu
Петък, 06 Юли 2018 22:39

Вечерня с Петохлебие даде началото на празника, посветен на св. великомъченица Неделя в Райково

Публикувана от Прочетена 1389 пъти
Вечерня с Петохлебие даде началото на празника,  посветен на св. великомъченица Неделя в Райково снимки: Росица Примовска

 

В църквата „Св. вмчца Неделя” в Смолян, кв. Райково,  на 6 юли вечерта  архиерейският  наместник на Смолянска духовна околия и предстоятел на храма  Негово Високопреподобие архимандрит Висарион  възглави тържествената Вечерня  с  Петохлебие по повод храмовия празник. С него съслужиха иконом Запрян Шиков от храм „Св. вмчца Неделя”, отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ и отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“.

Пред иконата на светицата, украсена с венец от нежни бели цветя, както е украсена и цялата църква, духовниците изпълниха Акатиста на св. Неделя /възхвала с усилни молитви/, като част от него бе с коленопреклонно смълчаване от вярващите. Текстът е силен и буди умиление, наричайки светицата всевъзпявана: „Радвай се ти, която от детинство си намерила верния път. Озарена от Христовата любов. Разпространила светлината сред човеците. Умиление на молещия се. Вдъхновение за верните.  Украшение на Църквата, многострадална света Недельо, благословена от Бога девица!“

Утре – 7 юли, събота, храмовият празник на църквата„Св. вмчца Неделя” ще продължи с тържествена св. Литургия от 9 часа, възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. В празничното богослужение ще участват свещеници от Митрополията и от Смолянска духовна околия.

Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!