Велики четвъртък

400 яйца боядисаха днес в Смолян сръчни детски ръчички. В 15.30 часа пред храма "Св. Висарион Смоленски" се събраха малчугани от православен център "Чисти сърца", ученици от VІ ОУ "Ив. Вазов" и младежи от червенокръстката организация, за да се включат в организираното от БЧК боядисване на Великденски яйца.
Боядисването ръководи Константийския епископ Антоний. Асистираха му кметът на Смолян Дора Янкова и зам.-кметът Румяна Янчевска. Епископът боядиса първото яйце, в червено, както повелява традицията, а двете кметици натриха с червените яйца бузките на децата, за да бъдат здрави."Великден за всички" е наречена великденска кампания част, от която бе и всеобщото боядисване на яйца. Пъстрите яйца, боядисани от детските ръчички ще бъдат раздадени на хората от домашния социален патронаж и на лежащо болни с първа група инвалидност. Освен яйцата те ще получат и козунаци.
Благотворително в инициативата се включиха местни фирми за производство на хлебни изделия. Козунаци дариха фирмите: „Нипекс” с управител Петър Михайлов, РВК „Родопа – Райково” с председател Николай Попов, „Анастас Анчев”ЕООД и фирма „МАК” с президент Асен Касабов. Църковното настоятелство при храм „Св. Висарион Смоленски” дари парични средства. Яйцата са дарение от супермаркет "Кондор" с управител Донка Чилингирова и фирма „Кокоимпекс” с управител г-н Бояджиев, боите за боядисването на яйцата са осигурени от РИОКОЗ – Смолян.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре