Видове прежди според техния състав

Видове прежди според техния състав

Ако сте влизали в магазин за прежди сте видели, че той представлява едно безкрайно море от багри и различни цветове, които изглеждат много различни, но само по цвят. Много хора си задават въпроса по какво се различават преждите и как разбираме коя е по-добра от друга?

Истината е, че преждите са съвкупност от нишки, които са изградени от фини влакна. Разковничето за различието в преждите, е именно във влакната и по-точно в състава им. Те биват три вида – животински, растителни и синтетични. Не може да бъде даден еднозначен отговор кой вид прежда е най-добър, защото отговорът е, че това зависи от проекта, който искаме да направим. За някои неща е по-добре да заложим на здравина, а в други на функционалност и т.н.

Истината е, че действително различните марки предлагат различно качество и специфика на преждата от трите вида произход. Търсенето на най-доброто е въпрос на вкус понякога и най-често на опит, който се изгражда с времето.

Сега ще разгледаме  свойствата и разликите в различните прежди.

Прежда с животински произход

Тук става въпрос за прословутата вълна от животни като зайци, овце, камили, лами и др. В нашата страна масово се купува овчата вълна, защото тя е доста здрава и в същото време на достъпна цена. Интересното за вълната е, че тя поддържа топлината през зимата и е подходяща за изработване на одеяла например. От друга страна е доста практична и за лятото, защото е естествена материя, има свойството да не задържа влага и с това поддържа прохлада. Минусът при нея е, че има усещане за боцкане и това води до дискомфорт, особено при по-чувствителни хора и такива с кожни проблеми. По тази причина често се смесва със синтетични влакна – за омекотяване и удобство.

По-скъп избор на вълна са тези от алпака и мериносова овца например. Те са хипоалергенни и в чистият си вид човек трудно може да си позволи. По тази причина се съчетават със синтетика и цената става по-достъпна.

Прежда с растителен произход

Най-популярна сред тези е всъщност преждата от памук. Освен полезните ѝ свойства – поема влагата и не я задържа, позволява на кожата да диша и не се запарва и не предизвиква алергични реакции – тя е и на достъпни цени. Особено предпочитана за изработване на детски дрехи и хора с чувствителен тип кожа. Приятна е на допир и усещане.

Ленът също е популярен сред естествените прежди от растения. Той има специфичен цвят, който трудно се подлага на обработка. Това е и причината често да се предлага в естествения си цвят, който всъщност е дискретен, красив и дори аристократичен.

Прежда се извлича и прави също така от коприва, соя и дори бамбук.

Синтетична прежда – изкуствена материя

Тя е най-често използваната по няколко причини – достъпна като цена и лесно се поддава на обработка и работа. Популярен вид е акрилната, която освен изброените в предните редове характеристики, има свойството да не дразни кожата и да не предизвиква специфични реакции.

Добре познатият ни полиестер също намира място тук. Ако следите състава на дрехите си, ще се убедите, че често се смесва с естествени влакна.

Последно ще споменем и найлон ликрата, която също има своите предимства в определени производства.

Източник: Pleta.bg

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре