Вижте къде в Смолянско може да се ваксинирате с новата ваксина срещу COVID-19

Вижте къде в Смолянско може да се ваксинирате с новата ваксина срещу COVID-19
В Смолянско вече е налична новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Ваксината е предназначени за лица над 12 г. В началото на следващата седмица в България ще бъде доставена и ваксини за деца между 6 месеца и 11 години.

Министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон, която се препоръчва за:

- Лица на възраст на и над 60 години
- Лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта
- Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца
- Бременни жен
- Медицински персонал
- Потребители и персонал на социални институции

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината е показана за лица от 6-месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

Имунизацията се извършва от: от личният лекар, временните имунизационни пунктове към лечебните заведения и имунизационния кабинет на РЗИ. При лицата от посочените по-горе групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип.

Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.   

Вижте всички пунктове за ваксиниране ТУК.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре