Menu
Неделя, 14 Октомври 2018 19:44

Внушително множество помоли св. Петка  за небесна закрила

Публикувана от Прочетена 1626 пъти
Внушително множество помоли св. Петка  за небесна закрила снимки: Росица Примовска
       Изключително много вярващи пристигнаха днес за храмовия празник на параклис „Св. Петка“ в кв. Устово, независимо че е  разположен извън Смолян, на пътя за Пловдив до Паметника на парашутистите край село Бостина. Богомолци от града и околните селища, а и преминаващи пътници идваха, за да отдадат почит на светицата – Петка Българска.
       
Празничната света Литургия отслужи отец Димитър Одаджиев - енорийски свещеник на  храм „Успение на св. Богородица“ в Устово, към която енория е параклисът. След това Негово Високопреподобие архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион  отслужи благодарствен молебен за  св. преподобна Параскева - Петка Българска и водосвет заедно със свещеници от Смолян - Димитър Одаджиев от празнуващия параклис, иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ и секретар на Архиерейското наместничество, Димитър Михайлов от храм „Св. Висарион Смоленски“,  Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“, иподякон  Даниел Апостолов и иподякон Валери Здравчев.
       
 Архимандрит Висарион със специални  молитви след молебена освети  водата, като призова   очистителното действие на свръхестествените сили и благословението Йорданово. Да слезе Светият Дух и да освети водата, за да я ползват вярващите за здраве,  благословение и спасение.
        
Иконом Запрян Шиков припомни житието и подвига на нашата молитвена застъпница пред Бога св. Петка Българска, живяла през 10-11 век.   Още  десетгодишна тя чула в храма гласа на Иисус Христос: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва!“ и решила да се посвети на вярата. По-късно напуснала дома си, обходила много свети места, посетила Йерусалим и Божи гроб и се усамотила в Йорданската пустиня дълго  време. Ангел Госдподен й възвестил нейната кончина и тя с радост я приела, отбеляза  иконом Шиков. След време в гроба до нея бил погребан странник, но тя се явила във видение на двама християни и ги помолила да пренесат мощите й  в църквата „Свети Апостоли“ в Каликратия, Гърция. Така започнали нейните благодатни за вярващите „странствания“, защото където и да били след това пренасяни мощите й, за да бъдат запазени, св. Петка  на всички помагала – в Търново, Видин, Сърбия, Константинопол, Румъния. По нейните молитви и сега Бог ни помага, заяви  иконом Запрян Шиков и  допълни, че озарени от светлината на св. Петка, нека всички сега се молим  за нас, за децата и родината ни.
        
С иконата на св. Петка, понесена от отец Димитър Одаджиев,  около храма бе извършена лития, а след това архимандрит Висарион освети принесените  петохлебия и други хранителни дарове, както освети и курбана.
         
Негово Високопреподобие се обърна към множеството и лично към именниците с благи  поздравителни думи. Той  призова Божията любов и Неговата велика милост и общението в Светия дух да бъдат с всички нас.  Да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта.
      
Храмовият празник  в чест на св. Петка завърши с песнопението „Многая лета“.
      
Всички бяха поканени на благословена трапеза.
     
 Параклисът „Св. Петка“ край Устово е построен преди пет години от църковното настоятелство на храм „Успение на св. Богородица“ с главен организатор Васил Янчевски и съпругата му  Атанаска,  с изключителната помощ на много дарители. Мястото също е дарение от наследниците Карапиперови.
 
 
Росица Примовска
 
 
 

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!