Menu
Понеделник, 13 Март 2017 17:56

Водите на езерото към хвостохранилище „Ерма река“ се избистрят

Написана от
Прочетена 1174 пъти
Водите на езерото към хвостохранилище „Ерма река“ се избистрят снимка: Смолян днес!
Утаечното езеро към хвостохранилището „Ерма река“, както и водите на р. Голяма се избистрят. Това показа днес проверката на РИОСВ – Смолян. Количествата на постъпващите дъждовни води значително са намалели. Състоянието на хвостохранилището е под постоянен контрол, всеки ден се извършва и пробонабиране за неразтворени вещества.
Първите резултати от анализа на водни проби на изхода на хвостохранилището „Ерма река“, където е заустването на отпадъчните води в р. Голяма, не показват превишения по показателите желязо – общо,  неразтворени вещества, ХПК  и шествалентен хром. (Fe- общо-1,033 mg/l при норма 3,5 mg/l, НВ – 21 mg/l при норма 50 mg/l , ХПК – 68 mg/l при норма 150 mg/l,Cr6+). Резултатите за тежки метали ще са ясни до няколко дни.
При аварийната ситуация от 8 февруари, възникнала поради замръзване на езерото към хвостохранилището, над нормите бяха само два показателя – 2 пъти над нормата  за неразтворени вещества и желязо - 1,13 над нормата.
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!