Всичко за задвижващия вал: принципи на действие, конструкция и често срещани неизправности

Всичко за задвижващия вал: принципи на действие, конструкция и често срещани неизправности Всичко за задвижващия вал: принципи на действие, конструкция и често срещани неизправности

Всеки шофьор рано или късно се сблъсква с повреди в окачването. Това не е изненадващо, тъй като лошите пътища, небрежното шофиране, а понякога и чисто механичните повреди са неизбежни за съжаление. На свой ред всеки новак в света на автомобилите се хваща за главата, когато чуе за проблем с окачването. Всъщност това е сложна многостепенна система с много различни компоненти, които са по някакъв начин свързани помежду си. Ето защо днес ще обсъдим една от най-важните части на окачването, а именно задвижващия вал. Често се нарича и осов вал на автомобила. Нека разгледаме как работи и какви са възможните повреди.

Задвижващият вал: какво представлява?

И така, както казахме по-рано, задвижващият вал е метален компонент (част) на окачването, чиято задача е да свързва вътрешните и външните хидравлични шарнири. С други думи, тази част е проектирана така, че да позволява динамично свързване на задвижващите колела с двигателя. Накратко казано, това е задвижващият вал, който позволява предаването на въртящия момент към колелата. По този начин водачът може да подпомага въртенето на колелата. Освен това този компонент значително намалява вибрациите на волана и предотвратява подръпването на автомобила. Как е конструиран задвижващият вал? Накратко, той прилича на тръба, към която от всяка страна са прикрепени две стави с постоянна скорост (фиксирана, плъзгаща се). Всичко това се обединява в системата с помощта на профилен вал. Оттук можем да направим следния извод: задвижващият вал е много важна част, която не само ви осигурява усещане за комфорт при шофиране, но и има редица функции, от които пряко зависи вашата безопасност.

Как работи задвижващият вал

Нека първо да разберем защо задвижващият вал обикновено се нарича полуос. Така че в най-широк смисъл оста на машината обикновено се нарича условната линия, която свързва двойка колела. Възможно е да се свържат тези колела, които се задвижват от твърдо съединение (става въпрос за зависимо окачване). Задвижващите колела, от друга страна, изискват различна конструкция. Затова се използват две секции от тръби, които преминават от диференциала към колелото, а движението им е независимо едно от друго. Ето защо задвижващият вал се счита за компонент на трансмисията. Както споменахме по-горе, тази част трябва да предава въртящия момент от скоростната кутия към колелото, като позволява на автомобила да завие или да премине през препятствие, без да губи скорост и плавност. За тази цел на задвижващия вал се поставят шарнири, които предават въртящия момент под различен ъгъл. Освен това компонентът се състои и от вътрешна и външна хидравлична шарнирна връзка. Първите са способни да поемат наистина големи натоварвания, но този, който предава малък ъгъл на въртене, се монтира от страната на диференциала, а външният се монтира от страната на главината на колелото, тъй като там е необходима свобода на движение. Задвижващият вал е подложен на няколко вида натоварване по време на шофиране: усукващи сили, напречни натоварвания, дължащи се на теглото на самото превозно средство, процеси на ускоряване или спиране, опън и натиск по време на маневра (напр. завиване). Следователно теглото на превозното средство е причината за повишеното натоварване на осевия вал. Поради тази причина днес има три вида осови валове: с полунатоварване, с три четвърти натоварване и без натоварване. Тяхната отличителна характеристика е, че има разлика в начина на закрепване на полуоската към главината на колелото.

Най-често срещаните повреди на задвижващия вал

В началото считам, че е важно да се спомене, че задвижващият вал е доста здрав компонент и рядко се поврежда, ако автомобилът се експлоатира внимателно и не претърпи чисто механични повреди. Понякога причината за повредата се дължи на небрежност от страна на механика на автомобила по време на монтажа на задвижващия вал. CV ставите са най-често засегнатата част, а основните повреди се случват в ставите. Затова нека започнем с тях:

  • Праховата капачка на CV-шарнира се поврежда и може да се спука. Тази повреда води до задържане на всякакви видове вода и външни частици мръсотия във вътрешността.
  • От време на време смазката също се замърсява, което води до неправилно функциониране на елемента.
  • Освен това частите на карданния съединител, които се намират от вътрешната страна, също имат свой собствен експлоатационен живот и подлежат на износване.
  • Проблемът може да се крие и в опорните пръстени. Те могат да се свалят или разхлабят.
  • Но докато проблемите с хидравличните шарнири не са много трудни за отстраняване, повредите на валовете са много по-трудни за отстраняване.
  • Полуваловете са податливи на всякакъв вид метална корозия, особено ако се намират под гумения балансьор.
  • Механичните повреди, като вдлъбнатини и пукнатини, също са сериозен проблем. Това може да се случи, когато превозното средство често се претоварва или постоянно се движи по пътища с много препятствия.

В този случай е важно да се знае, че шарнирите могат да бъдат заменени, но осевият вал не може да бъде ремонтиран. Всеки сервиз просто ще го замени с нов.

Статията е написана с помощта на източници:

Как работи задвижващ вал на автомобила - euavtochasti.bg

Какво представлява карданният вал в автомобила - bg.puntomarinero.com

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре