Menu
Четвъртък, 06 Юни 2019 17:47

Втори храмов празник ще отбележи църквата в Долно Райково

Публикувана от Прочетена 794 пъти
Летен Тодоровден ще отбележи в събота, 8 юни, църквата „Св. Теодор Стратилат“ в Смолян, кв. Райково. На тази ден се възпоменава пренасянето на мощите на светеца от град Хераклея в неговия роден град Евхаита. Това е втори храмов празник, след почитането на великомъченика на 8 февруари. Празничната света Литургия ще започне в 9 часа, възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В богослужението ще участват още протойерей Живко Желев – председател при църквата „Св. Теодор Стратилат“, иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково – секретар на Архиерейското наместничество, и църковният хор с диригент Златка Маргаритова.
 
Св. великомъченик Теодор Стратилат бил родом от Евхаита през 4 век. Славел се със своите добродетели, мъдрост, красота и храброст. Той бил назначен за стратилат (воевода) в град Ираклия, близо до Черно море. Теодор мъдро управлявал поверения му град и мнозина, като виждали добродетелите му, приемали християнската вяра. Но поради вярата си в Христа претърпял много мъчения - в тъмница и на кръст. Накрая бил посечен с меч при император Линикий. В едно църковно песнопение се отбелязва, че с оръжията на вярата е победил пълчищата на демоните и е станал победоносен страдалец.
 
Архиерейско наместничество - Смолян
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!