Menu
Неделя, 26 Май 2019 08:17

Втори празник за св. св. Константин и Елена в Момчиловци

Публикувана от Прочетена 883 пъти
Втори празник за св. св. Константин и Елена в Момчиловци Снимки: Красимир Здравчев
Освен църква „Св. св. Константин и Елена“ Момчиловци си има и параклис, посветен на същите равноапостолни светии, който се намира на 3 километра високо над селото. По традиция честването на храмовия празник на този параклис се отслужва през първата събота след 21 май. Така днес в присъствието на много богомолци и именници параклисът празнуваше. Тук бяха кметът на с. Момчиловци Сийка Суркова , кметът на с. Петково Юлиян Чиев, общинският съветник Мариана Сивкова.
 
Водосвет за здраве и спасение и молитва за благодарност към Бог и равноапостолните св. цар Константин и майка му св. царица Елена отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион заедно с протойерей Николай Рангелов - председател на храма „Св. св. Константин и Елена“ в Момчиловци и отговарящ за едноименния параклис.
 
Архимандрит Висарион призова Божието благословение над селото и жителите му, които да преуспяват във всички добродетели. Бог да ги пази от всяко зло обстоятелство. Да има мир и безметежие. Да живеят във вярата, да крепнат в надеждата, да пребъдват в любовта.
 
На всички бе раздаден благословен курбан.
 
По повод празника на параклиса кметът на селото Сийка Суркова сподели: „Много ни е радостно, че за една седмица три пъти при нас е архимандрит Висарион – за откриването на чешмата в памет на отец Константин Канев, на храмовия празник в Момчиловци и на днешния втори празник, посветен на свети. Константин и света Елена. Построяването на този параклис преди десетина години е подето от именници, но са участвали почти всички от селото. Инициативният комитет е много сериозен – освен, че се е справил със стоежа, той се грижи и за поддържането на параклиса, и за провеждането на храмовите празници. Някога тук е имало параклис, един от най-старите в района със същото име.“
 
Росица Примовска
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!