Сряда, 29 Юли 2015 18:36

Втори протест срещу увеличението на цената на тока в Смолян

Публикувана от
Втори протест срещу увеличението на цената на тока в Смолян
Втори протест срещу увеличението на цената на тока в Смолян снимки: Смолян днес!

Около 300 човека – работници в няколко предприятия в Смолян се събраха на втори протест срещу увеличение на цената на тока. За около час протестиращите блокираха движението по бул. „България” в района на Новия център. „Не унищожавайте българската индустрия”, „Не на увеличението на цената на тока за производството”, „Не на зеления рекет”, призоваха протестиращите работници.

„Независимо, че Смолян е един от по-малките градове ефекта от повишението на цената на тока за индустриалните потребители също ще е доста тежко. За последните три години ние представителите на предприятията, които сме тук в момента на протест,  сме създали близо 2 хил. работни места, което оживи града и областта като цяло и се усети и в статистика, и в материалното състояние на града. Сега тези процеси може да се забавят или да спрат. С новата цена на тока възможностите ни да растем и създаваме нови работни места са силно ограничени, както и възможностите да актуализираме заплатите”, каза Камен Димитров – изпълнителен директор на фирма „Арексим”. По думите му повишението на тока на индустриалните потребители  в крайна сметка ще рефлектира върху гражданите, защото някои цени ще станат по-високи, а фирмите няма да могат да  наемат нови лица.  „Твърде вероятно е да се стигне и до съкращения. Ако не отговорим на клиентските изисквания възможно е да загубим бизнеса, а от там и да освободим работници”, каза още Димитров. 
 
 
Смолянския протест е част от националния протест на работодателите. Всички те излезнаха с обща декларация, в която изразяват своята позиция по отношение на увеличението на цената на тока. „Българският бизнес не можеи не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките „Задължения към обществото“. Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд. Затова сме готови на протести и защита на нашите интереси. Това са интересите на българската индустрия, на цялата икономика на България без оглед на размера на предприятията. Не приемаме предложените нови цени за „задължения към обществото”, защото те ще доведат до загуби за българското общество!“ се казва в декларацията.
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.