Menu
Събота, 02 Септември 2017 17:50

Второ Национално изложение на местните породи овце в Родопите се проведе в Смолян

Написана от
Прочетена 1957 пъти
Второ Национално изложение на местните породи овце в Родопите се проведе в Смолян снимка: община Смолян

„За община Смолян е привилегия и чест да бъде домакин на това изложение и няма по подходящо място от Родопите, от Смолян, където имаме традиции да се събират овцевъдите и да стане празник. Искам от името на всички съграждани да изкажа уважение към тежкия труд на овцевъдите и да заявя, че в наше лице винаги ще намират подкрепа”.

Това обяви кметът Николай Мелемов при откриването на Второто национално изложение на родопските породи овце, което се проведе в местността „Смолянски езера“. Министерство на земеделието, храните и горите работи в подкрепа на сектор „Животновъдство“, каза министър Румен Порожанов, който откри събора . Той поздрави организаторите на инициативата, и подчерта, че по този начин се дава възможност за обмяна на опит между животновъдите и пряка връзка между производители и потребители. Министър Порожанов изрази готовност за продължаване на добрия диалог с бранша.

Земеделският министър и гостите разгледаха изложението, на което бяха представени среднородопска, каракачанска и родопска цигай овца, както и родопско късорого говедо и пастирски кучета. Той награди победителите в конкурсите, които отличиха най-добрите животни от съответната порода.


В рамките на изложението бяха представени животни от традиционни за региона породи. Представяни бяха и млечни продукти от местни фермери и присъстващите на събора дегустираха традиционни натурални храни.
Изложението беше съпътствано от фолклорна програма с жива музика и народни танци, в която участваха Валя Балканска, Петър Янев и др.

Събитието се организира от „Асоциация за развъждане на Среднородопска, Каракачанска, Родопски цигай овце и Каракачански кон” със съдействието на земеделското министерство и с партньорството на община Смолян.
В него взеха участие още депутатите д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов и др.

 Пресцентър на община Смолян

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!