Menu
Четвъртък, 30 Май 2019 18:35

Юбилейна конференция „Краезнанието – отговорност към миналото и поглед към бъдещето“ се проведе в смолянската библиотека

Публикувана от Прочетена 1309 пъти
Библиотечни специалисти, читалищни дейци и експерти от културни институции се събраха в Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян, за участие в Юбилейната конференция „Краезнанието – отговорност към миналото и поглед към бъдещето“. „Темата е емблематична за нашата библиотека и смятам, че ще бъде интересна и за колегите от останалите институции“, каза зам. директорът Йорданка Вълчева.
 
„За мен тази тема е повече от естествена за голяма част от регионалните библиотеки, а смолянската има и няколко основания повече да я свърже със своя юбилей“, каза един от стожерите на краезнанието в България доц. д.н. Цветанка Панчева - преподавател в катедрата по библиотекознание, научна информация и културна политика в СУ „Климент Охридски“ и дългогодишен служител в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.
 
„Колкото по-голямо е голямото толкова повече трябва да изпъква малкото, автентичното, това, което ни отличава от другите и ни прави такива каквито сме. Ние сме различни. И в Обединена Европа сме различни и в глобалния свят сме различни. Никой от нас днес няма да се откаже от предимствата на глобализацията, да черпи информация от всякъде, но паралелно трябва да пазим, съхраняваме и предоставяме на другите информация за себе си.
 
В този нов свят краезнанието бързо намери нишата да бъде един смислен контрапункт на глобализацията“, добави доц. Панчева. Тя представи „Среднородопското краезнание и ролята му за опазване и популяризиране на местната идентичност и наследство“. Темата за традициите и съвременността на библиотечно-библиографското краезнание за Среднородопския регион разгледа Светлана Хаджиева; директорът на музея в Смолян Таня Марева сподели за Поселищните монографии от Средните Родопи, а Елена Стоянова разясни ролята на Архивът и патриотичното възпитание.
 
Със свои доклади в конференцията участваха още Мария Главчева от филиала на ПУ в Смолян, Мария Боярова от Библиотеката при НЧ „Родопска Просвета – 1923” - гр. Девин; Анелия Малинова от Библиотека при НЧ „България” - с. Могилица. Във втората сесия на юбилейната конференция участие взеха зам. директорът на библиотеката в Смолян Йорданка Вълчева, както и представители на библиотеките в Пловдив, Враца, Стара Загора, София. Беше представена и дейността на Клуб „Млад краевед” и начините да се насърчават младите към опознаване на корените си.
 
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!