Южноцентралното държавно предприятие в Смолян обяви процедури за добив на повалената дървесина от ураганните ветрове на 17 септември

Снимката е илюстративна

Южноцентралното държавно предприятие в Смолян обяви процедури за добив на повалената дървесина в резултат от ураганните ветрове на 17 септември, разразили се в района на Девин, Доспат и съседни общини. Общо 104 000 кубика е повалената дървесина, заяви пред БТА инж. Здравко Бакалов, директор на ЮЦДП. 

Процедурите за разчистване на засегнатите от ветровал гори са за територии в пределите на горските стопанства в Доспат и Борино и ловните стопанства „Извора“, „Широка поляна“ и „Борово“.  Пострадалите от ураганния вятър гори са изцяло иглолистни. Дърводобивът ще се възложи чрез договаряне и ще се избегнат по-дългите конкурсни процедури в подобни случаи, тъй като става дума за разчистване на последици от природна стихия.  

След приключване на дърводобива, ЮЦДП ще продаде повалената дървесина по ценоразпис чрез електронни търгове. Цените ще са в съответствие с нивата от наддаванията през годината, достигнали до 280 лв. за кубик  едра иглолистна дървесина. След максималните стойности при поскъпването през предходни месеци, иглолистната дървесина сега се котира около 200 – 240 лв. кубика, според данни от ЮЦДП. 

Пострадалите от ветровете през септември гори в определени зони са със 100 процента повалени дървета,  уточняват експерти от предприятието. 
 
Източник: БТА
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре