За 24-ти път стягат Тодоровден в Момчиловци

За 24-ти път стягат Тодоровден в Момчиловци

Тази година Тодоровден е на 16 март, а в Момчиловци празникът се организира за 24-та поредна година. Основният инициатор и двигател на това събитие е Тодор Попсавов, подкрепян от община Смолян, кметство Момчиловци и читалище „Светлина“, а също и от много приятели и спонсори.

Началото на празника ще бъде поставен със Светата литургия в църквата "Св. Св. Константин и Елена", а официалното откриване е в 11 ч. на площада в селото, където ще се проведат традиционните тодоровденски кушии и конни надпревари. Тази година те ще се проведат под почетния патронаж на Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко, известно с берберските коне.

И тази година дрескодът, разбира се пожелателен, не задължителен, е народна носия. „Здраво стъпили на корените си, ще облечем народни носии и с магията на шевиците и гайтаните ще покажем любовта си към българското и родното място. Освен български национални носии, на специално дефиле ще бъдат представени и красивите женски национални костюми на Мароко – кафтани“, каза кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

Освен това родопчани ще имат възможност да опитат и от традиционната кухня на екзотичната страна. В началото на февруари кметът на родопското село Сийка Суркова проведе втора работна среща с посланикът на Кралство Мароко в столицата.

Преди около три месеца Н. Пр. Закия Ел Мидауи беше на гости в Момчиловци. По време на тази визита са обсъдени общи проекти, които биха могли да направят родопското село по-популярно като туристическа дестинация в Кралство Мароко.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре