За първи път в Южна България 3D лазер маха очно перде с минимум намеса на хирурга

Офталмохирургът д-р Димитър Тасков с новия апарат
За първи път в очна болница „Луксор“ в Пловдив ще се извърши операция на катаракта с най-иновативната лазерна технология. Фемтосекундният лазер гарантира осъществянето на най-важните етапи с изключителна точност.
3D-лазерът Alcon LenSx®  вече е закупен и инсталиран. Екипът е обучен, първите 15 пациенти ще бъдат оперирани до дни, съобщи собственикът на клиниката – офталмохирургът д-р Димитър Тасков.  
Фемтосекундният лазер е по-бърз и по-прецизен, като първите 3 етапа от операцията са изцяло автоматизирани.  С LenSx® големината на разрезите  е компютърно зададена и се извършва с непостижима точност.  Прецизността и големината им са много важни, защото те могат да се окажат причина за усложнения - инфекции или развитие на астигматизъм.
Компютър сканира окото на пациента в 3D изображение. После се центрира върху органа и за секунди прави разрезите, без хирургът въобще да го докосва. Такава точност е невъзможно да бъде постигната при обикновена хирургия от нито един лекар в света. При следващия етап от операцията с друг апарат се  извършва “изсмукване“ на биологичната леща и имплантиране на изкуствена. За да се гарантират добрите резултати, нейният диоптър трябва да бъде предварително и индивидуално изчислен за всеки пациент. Съвременните вътреочни лещи са разработени по начин,  доближаващ ги максимално до естествените.
Операцията трае 5-10 минути и е абсолютно безкръвна и безшевна. Упойката е с капки в очите, а пациентът може да се върне към ежедневните си занимания още на следващия ден.
С фемтосекундния лазер, в комбинация с другия наличен в болница „Луксор“ рефрактивен лазер, в близко бъдеще ще могат да се отстранят и нарушения на зрението като късогледство, далекогледство и астигматизъм – а с това и необходимостта от носене на очила.
В основаните от д-р Димитър Тасков очни болници „Луксор“ в Пловдив и  „Д-р Тасков“  в Търговище постоянно се въвеждат нови оперативни техники за лечение на катаракта. В единствената верига специализирани клиники у нас годишно се лекуват над 30 000 души, което ги прави едни от най-посещаваните лечебни заведения в цялата страна.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре