Menu
Петък, 05 Юли 2019 20:16

За поредна година Смолян е сред отличниците в страната на матурите

Публикувана от Прочетена 1573 пъти
И тази година Смолянска област е сред отличниците в страната по отношение на националните външни оценявания след 4 и 7 клас и на държавните зрелостни изпити след 12 клас. Това стана ясно на пресконференция, на която бяха представени резултатите от изпитите. „За поредна година нашите ученици ни накараха да се чувстваме горди, каза областният управител Недялко Славов, който изтъкна, че образованието е приоритет на това правителство. Славов благодари на учителите и учениците от областта, които са показали тези добри резултати, на МОН и на РУО – Смолян, тъй като тези резултати следва да бъдат и тяхно удовлетворение. „Трайно област Смолян е с най-високи резултати на НВО, и на държавните зрелостни изпити и това е от 10 години насам. Образованието в областта е възможно на най-високото и добро ниво в страната. Усилията ни са насочени то да стане още по-добро и адекватно, съобразено с изискванията на времето, в които живеем“, каза още Славов. Формулата за успеха се дължи на усилената работа на учителите и учениците, доброто взаимодействие между всички институции, сътрудничеството с родителите, според началника на РУО в Смолян Мария Семерджиева. По думите й в Смолянска област са запазени традициите и ценностите в образованието. "За 10 -та поредна година сме на водещите позиции на НВО в 4 и 7 клас и на ДЗИ 12 клас. От 2010 година до момента четвъртокласниците са на водещото първо място," отбеляза Семерджиева.
 
Средният успех за областта на матурите на четвъртокласниците е много добър 5,38. Амбицията на учителите е следващата година да подобрят резултата и да минат 5,50. Резултатите на седмокласниците също са много добри. По БЕЛ Смолянска област е на второ място след София – град, а по математика сме трети, след София и Варна. При Дължавните зрелостни изпити по БЕЛ сме на 4-то място в страната, а по втория, избираем предмет – на второ място. Най-много зрелостници са се явили на изпит по биология – 273-ма, а най-малко по химия – само двама. Почти по всички предмети, точките, които печелят смолянските ученици, са над средните за страната.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!