Сряда, 25 Септември 2019

За трета поредна година община Чепеларе беше домакин на Национални хайдушки празници “Капитан Петко войвода”

Публикувана от
За трета поредна година община Чепеларе беше домакин на Национални хайдушки празници “Капитан Петко войвода”
  Снимка: Община Чепеларе
За трета поредна година община Чепеларе беше домакин на Национални хайдушки празници “Капитан Петко войвода” Снимка: Община Чепеларе

От 21 до 23 септемви 2019г. за трета поредна година се проведоха Национални хайдушки празници "Капитан Петко войвода", организирани от Община Чепеларе и Съюз на тракийските дружества в България. Тази година честванията са посветени на 175 години от рождението на легендарния войвода.

            В първия ден на честванията жителите и гостите на града имаха възможността да видят пушката на Капитан Петко Войвода и откриване изложба на Национален проект „Аз съм Българка!” на фотографа Радослав Първанов в НЧ „Родопска искра 1880“. Официалните чествания продължиха с шествие към бюст-паметника на Капитан Петко Войвода и поднасяне на венци с паметни слова от г-жа Славка Чакърова - кмет на Община Чепеларе, г-н Красимир Премянов - предедател на Съюза на Тракийските дружества в България и историкът г-н Костадин Пепеланов. По- късно се състоя символично „Посрещане на Капитан Петко Войвода в Чепеларе” с участието на сдружение „Родопски хайдути” и възстановка на НС „Единение” – „Хайдушка клетва”.

Програмата завърши с концерт на Здравко Мандаджиев. На празничния 22.09. на площад „Олимпийски: се състоя изложение на исторически оръжия. От 17:00ч. поздравително слово произнесе г-н Ангел Николов - председател на НЧ „Родопска искра - 1880”, а след това музикален поздрав отправи мъжка вокална група към НЧ „Св.Св. Кирил и Методий” - Тополовград. По- късно програмата продължи с възстановка на НС „Единение”- „Обявяване на Независимостта на България” и театралната постановка „Щурчето - убиецът на Ботев” на Драматичен театър „Гео Милев” - Стара Загора. В третият ден на Национални хайдушки празници” Капитан Петко войвода” в Чепеларе се проведе Фестивал на хайдушката песен. В него се включиха НЧ „Никола Йонков Вапцаров 1936“ с. Хвойна, Тракийско дружество Асеновград, НЧ „Отец Паисий-1909“ с. Малево, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Тополовград, НЧ „Родопско бъдеще 1895“ с. Орехово , както и изпълнителят Денис Махуров.

Прочетена 571 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!