Петък, 05 Юли 2019 20:09

Зъболекарка ни потопи в света на изкуството

Публикувана от
Художничката д-р Станка Денева Художничката д-р Станка Денева
Самостоятелна изложба под надслов „Моят свят”представи в НЧ ”Балкански просветител 1871” зъболекарката д-р Станка Денева.Събитието се състоя на 4 юли т.г. в залата на читалището, в навечерието на празника на Райково – Света Неделя . Експозицията откри Цонка Митова, член на настоятелството, която благодари на авторката за предоставената възможност да се докоснем до съкровения й творчески свят. Изложбата представи Мария Дерекьовска, секретар на Клуба на дейците на културата в Смолян.В своето слово тя подчерта, че професията на д-р Денева е свързана с естетиката, което насочва нейния поглед към красивото в живота и природата. По думите й художничката има изразена вътрешна потребност да сподели с хората онези мигове на съприкосновение със заобикалящия ни свят, които дълбоко са я впечатлили и развълнували. Експозицията съдържа 30 платна, маслени и акварели, тематично разнообразни- пейзажи, портрети, натюрморти и др. Всичките й творби са искрени и изпълнени със светлина, заяви Дерекьовска.

Авторката сподели, че това е третата й самостоятелна изложба, която бележи нейното развитие. Макар че от малка обича изкуството, по-сериозно с рисуване започва да се занимава през 2006 г. Твърди, че е самоука, като черпи опит от много майстори на четката, като любими са й холандските класици.

Д-р Денева е родена в Сливен, но дълги години живее в Смолян и вече се чувства родопчанка. Това вътрешно усещане е успяла да пресъздаде в картината „Гайдари пеят”, която ще подари на читалището.

Експозицията ще гостува на НЧ”Балкански просветител 1871”до края на месец септември и всеки, който желае, може да я разгледа.

Сийка КЕТЕВА
Прочетена 3598 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


 Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!