Menu
Вторник, 24 Юли 2018 08:33

Забранен е достъпът на берачи на трюфели в горите в Смолянско

Публикувана от Прочетена 4297 пъти

Ограничава се достъпът на берачи на трюфели до горите в област Смолян за срок от три месеца заради опасността от разпространение на африканската чума по свинете. Забраната е въведена със заповед на директора на Регионалната дирекция по горите /РДГ/ в Смолян Венцислав Фурлански. 

Спирането на събирачите на деликатесните гъби се налага заради практиката да се търсят трюфели с помощта на обучени прасета или кучета. От РДГ възлагат на Южноцентралното държавно предприятие да постави в района предупредителни табели, информиращи за издадената забранителна заповед. 

И двете проби от намерените два мъртви глигана са отрицателни за наличие на заразата, информират от областната администрация. Труповете са били открити миналата седмица край смолянско село. Ловците в областта са инструктирани да предават проби за анализ от всяко отстреляно животно, уточняват от областната администрация. 

Източник: БТА


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!