Menu
Неделя, 13 Май 2018 19:00

Зам.-кметът Марин Захариев поздрави жителите на Арда с древния празник „Предой”

Публикувана от Прочетена 1547 пъти

Зам.-кметът Марин Захариев уважи днес традиционния празник „Предой” на популярното туристическо село Арда. Около 1000 арденци и гости опитаха от вкусния кешкек и овчето кисело мляко, родно производство. „Празникът „Предой”, който ви събира, е свързан с древната традиция на овцевъдството в нашата планина, но той е не само спазено поверие, а израз на уважение към собствените обичаи, наследени и осмислени в новото, модерно време. Продължавайте да тачите традициите си и да ги предавате на младите. Нека в този ден с Вас да са доброто настроение и веселието”, пожела Захариев на празнуващите хора. Кметът на Арда Недко Юруков каза, че по традиция цялото село се включва с лични средства за празника. Три майсторки - готвачки са приготвили 6 казана от вкусния кешкек. Той е сготвен от 280 кг. овче месо и 80 кг. пшеница. В бъркането му са помагали и мъже от селото. Сготвени бяха и 4 казана фасул, а подквасеното овче мляко беше 250 кг.
„Предой” уважиха зам.-областният управител Владимир Гърбелов, Денислав Костов – директор на Областна Дирекция на ДФ „Земеделие“ – Смолян и др.

Пресцентър на община Смолян

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!