Menu
Петък, 19 Октомври 2018 17:55

Заместник-областните управители уважиха откриването на изложбата „Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът” и Концерт-спектакълът по повод 40 години от основаването на ДГ „Слънце”

Публикувана от Прочетена 1141 пъти
Заместник-областните управители уважиха откриването на изложбата „Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът” и Концерт-спектакълът по повод 40 години от основаването на ДГ „Слънце” снимки: ОА Смолян

„За големият човек Костадин Илчев може да кажем много неща, но те ще бъдат малки в сравнение с обръщението „бай Диньо” – обръщение като към брат, като към баща. Едно обръщение изпълнено с толкова много любов, че ако трябваше да бъде материализирана, нямаше да има място, къде да се побере. Каквото и да правим на този свят, ние сме временно, но нашите дири остават след това и е важно да имаме преди всичко любовта на хората.”, заместник-областният управител Андриян Петров изрази уважение, от свое име и от името на областния управител Недялко Славов, към личността и делото на Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът, по време на откриването на изложба в негова чест.

     В залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, в няколко фотодокументални табла с текстове на български и английски език се представят гайдарската традиция в Родопите и изработката на каба гайди,  преклонението и почитта на родопчани пред изкусните изпълнители на гайда, Костадин Илчев – „Живо човешко съкровище“ на България и многобройните му ученици и последователи.

    Движими културни ценности от фондовете на музея, свързани с темата, и материали от личната колекция на Илчев и негови ученици, допълват фотодокументалния разказ. Виртуоз – изпълнител, усвоил свиренето на каба гайда в естествената му среда от именити родопски гайдари, усъвършенствал през годините уменията си, вдъхновил и обучил да свирят на родопска каба гайда стотици деца и младежи, Илчев е и един от най-добрите и търсени майстори на инструмента.

     Автор на изложбата е Ваня Йорданова – уредник в отдел „Етнография“ на РИМ – Смолян. Художественият проект и реализация на фототаблата е дело на екип студенти и техните преподаватели от специалност „Рекламен дизайн“ в Националната художествена академия – София.

      Заместник-кметът на община Смолян Венера Аръчкова поздрави и връчи на Костадин Илчев кристална статуетка на паметника на „Орфей и Родопа”. Поздравиха го заместник-областният управител Адриан Петров, директорката на НУФИ „Широка лъка” Стоянка Тенова, много приятели и ученици.

       Заместник-областният управител Владимир Гърбелов уважи тържествения Концерт-спектакъл, посветен на 40-годишнината от създаването на ДГ „Слънце”.  

       Заместник-кметът на община Смолян Венера Аръчкова връчи на директорката Диляна Щерева Почетен плакет от кмета на община Смолян Николай Мелемов за годишнината.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!