Menu
Понеделник, 05 Февруари 2018 16:47

Заместник-областният управител Владимир Гърбелов беше част от българската делегация в Одеса

Публикувана от Прочетена 1563 пъти
Заместник-областният управител Владимир Гърбелов беше част от българската делегация в Одеса снимка: ОА Смолян

Заместник-областният управител Владимир Гърбелов участва в делегацията, предвождана от вицепремиера на България Валери Симеонов, на посещение в Одеса. Участваха и Марияна Николова – началник на политическия кабинет на заместник минисър-председателя по икономическите и демографски политики, Красимир Първанов – заместник-министър на енергетиката, Румен Димитров – заместник-министър на културата, Валентин Йовев – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, депутати от НФСБ, Гергана Микова – областен управител на област Стара Загора, Петър Харалампиев – председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

        Българската делегация беше посрещната и придружавана от Красимир Минчев – Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Украйна, Антон Кисе – депутат във Върховната рада на Украйна и президент на Асоциация на българите в Украйна, Светлана Драгнева – вицепрезидент на Асоциация на българите в Украйна.

       Българската делегация проведе среща с  губернатора на Одеска областна администрация Максим Владимирович Степанов и екипа му. Бяха обсъдени редица въпроси, свързани с двустранните отношения и българската диаспора в Украйна.

        Поставиха се теми относно запазване на статуквото на българските училища в Украйна и преподаването на български език в тях, както и развитието на инфраструктурата в районите, населени с бесарабски българи. Повдигнат беше въпросът, свързан с концесията на пристанище „Черноморск” и възстановяването на фериботната линия между Варна и Одеса.

         След срещата с губернатора на Одеска област, българската делегация посети заводът за оптически кабели „Одескабел”, собственост на бесарабския българин Димитър Йоргачов. Беше проведен разговор и със служителите на генералното консулство по повод кампанията им за набиране на средства, с цел издигане на паметник на Патриарха на българската литература Иван Вазов пред ГК Одеса.

        Бесарабските българи, живеещи в Одеса, показаха своето позитивно отношение към България, към авторитета на българското образование, споделяйки, че голяма част от тях избират българските университети, за да придобият висшето си образование.

        Заместник-областният управител Владимир Гърбелов покани от името на областния управител Недялко Славов губернатора на Одеска област Максим Степанов, Антон Кисе – депутат във Върховната рада на Украйна и президент на Асоциация на българите в Украйна, Светлана Драгнева – вицепрезидент на Асоциация на българите в Украйна, да посетят област Смолян, за да се запознаят със ски-, балнео- , спа- и културно-историческия туризъм в региона.

       Българската делегация пътува с първия редовен полет по линията София – Одеса-София. Това е единствената директна за страната ни линия, а до осъществяването на тази идея се стигна благодарение на вицепремиера Валери Симеонов.

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!