Menu
Понеделник, 09 Юли 2018 16:53

Заместник-областният управител Владимир Гърбелов участва в Бизнес форума „16+1”

Публикувана от Прочетена 1585 пъти
Заместник-областният управител Владимир Гърбелов участва в Бизнес форума „16+1” снимка: ОА Смолян

Заместник-областният управител Владимир Гърбелов участва в Бизнес форума по време на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай, на който тази година Република България има честта да бъде домакин. Срещата, която се проведе във формат 16+1, беше открита от премиера Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Участваха министър-председателите на страните от Централна и Източна Европа.

             Сътрудничеството в рамките на инициативата „16+1“ има за цел да заздрави единството в Европа и да подпомогне развитието и реализирането на проекти в различни области между държавите от региона.

            Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян изразиха удовлетворение от постигнати резултати по време на срещите си в София. Те подчертаха важността на договореностите  – ангажираността на китайската страна към проекта АЕЦ „Белене“, участието на Китай в реализирането на инфраструктурни проекти, съгласието за създаването на Глобален център за патрньорство на държавите от ЦИЕ и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China) и подписаните документи за насърчаване на икономическото и търговското сътрудничество. Българският премиер Борисов предложи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова да поеме организацията по създаването и управлението на бъдещия Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China).

        По време на форума беше показана готовност Китай да отвори още по-широко своя пазар за селскостопански продукти за страните от Централна и Източна Европа и даде пример с конкретна договореност между българското и китайското правителство. 

       В рамките на събитието се проведе и съпътстващ бизнес форум, организиран от Министерството на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, чиято цел бе да разкрие възможности за обединяване и практическа реализация на усилията на политиците от седемнадесетте държави за сътрудничество в областта на търговията, инвестициите, иновациите и др.

      Във форума взеха участие и над 200 китайски компании и около 600 бизнесмени от ЦИЕ.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!