Започна четенето на Великия покаен канон

Снимки: Георги Гаджев Започна четенето на Великия покаен канон Започна четенето на Великия покаен канон Започна четенето на Великия покаен канон Започна четенето на Великия покаен канон Започна четенето на Великия покаен канон Започна четенето на Великия покаен канон

В понеделник вечерта  в  катедрален храм „Св. Висарион Смолянски“  архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Преосвещенство  епископ Висарион отслужи Великото повечерие с канона на св. Андрей Критски, I част.  Този Велик покаен канон на св. Андрей Критски, който ни показва пътя към Бога, към Божията любов, се чете или пее през първите четири дни на първата седмица на Великия пост на четири части – до четвъртък вечерта. Заедно със Смоленския  епископ  съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, свещеникът от храма Иван Марински и отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“. Помощници им бяха иподяконите Тодор, Илия, Красимир и Емил. Участваха и певци.

В края на служението отец Иван Марински произнесе слово-разяснение на боговдъхновения Велик покаен канон на св. Андрей Критски. Това е изключително вълнуващо и силно поетично творение, проследяващо Писанието от грехопадението на Адам до изкуплението на греховете на човечеството от Иисус Христос.  Основната причина, която сега ни отделя от Бога, е фактът, че сме паднали под властта на греха. Основният смисъл на живота на християнина се състои именно в това освобождение от греха, както ни съветва Евангелието, обобщи отец Иван.  Не случайно този канон в началото на Великия пост ни насочва към сърдечно съкрушение и плач, но в  същото време въздига душата и укрепва вярата в Бога. Той е  силен зов към съвестта на човека да осъзнае греха си и да се покае.

Канонът е написан  през VII  век, когато св. Андрей е бил архиепископ Критски. Роден е в Дамаск. До 7-годишна възраст бил ням. Веднъж, когато вече бил на 8 години, след като се причастил със св. Тайни, по чудесен начин проговорил. Щом навършил 14 години, родителите му го завели в Йерусалим, където бил приет в църковния клир от св. патриарх Софроний. Посветил живота си в служение на Бога. Живеел в манастир, като напредвал в богословските и светски науки. Благодарение на своите солидни знания и голямо благочестие бил назначен за секретар на Йерусалимския патриарх Теодор. По-късно приел духовен сан.  През  680 г. бил изпратен като представител на патриарха на Шестия вселенски събор в Константинопол. Тук станал ревностен защитник на православната вяра в борбата срещу монотелитската ерес. Починал ок. 720 г. на о. Митилин. Църквата чества неговата памет на 4 юли.

Архиерейско наместничество – Смолян

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре