Започват спасителни проучвания на средновековния некропол край Неделино

Започват спасителни проучвания на средновековния некропол край Неделино

Започват спасителни проучвания на средновековния некропол край Неделино

Започват спасителни разкопки на средновековния некропол, на който попаднаха собственици на нива в местността „Барица“ до Неделино. Това съобщава  археологът от Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян д-р Николай Бояджиев.

Припомняме, че преди няколко месеца при извършване на строителни дейности в имота си, семейство попадна на четири гроба – три на възрастни и един детски, датирани към същинското Средновековие, X – XII  век. При зачистване на един от скелетите археолозите откриха два бронзови пръстена. Изображението върху единия даде основание на експертите да направят точната датировка.

В момента извършваме заключителната част от подготовката на същинското археологическо проучване, което ще стартира в понеделник, на 5 юни. Това са вече същинските разкопки. Имаме всички разрешителни, които са необходими за извършването на спасителното археологическо проучване“ съобщи д-р Бояджиев в сутрешния блок на Радио Кърджали. Очакванията са да бъдат разкрити и други погребения. Ще бъде направено допълнително проучване, „за да можем да хванем границите на самия некропол колко е голям евентуално“, поясни той.

Археологическото проучване ще продължи 10 работни дни на този етап. „Ако при спасителните разкопки некрополът се окаже значително по-голям от това, което се очаква, ще мислим за следващата година да се заложат средства, да се продължи неговото проучване“, допълни археологът.

Общо е 9 души ще работят на терен – трима специалисти от музея в Смолян и шестима работници, осигурени от Община Неделино. Общинско е и финансирането на този етап. „За следващата година, ако видим, че некрополът е по-голям и представлява научен интерес, ние ще заложим проект за държавно финансиране на допълнителните дейности“, каза д-р Николай Бояджиев.
 
Източник: БНР
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре