Menu
Понеделник, 03 Юни 2019 18:38

„Запознайте се и програмирайте“ вдъхновява деца и младежи да програмират

Публикувана от Прочетена 1176 пъти
Инициативата ще подпомогне младите хора да направят първите си стъпки в програмирането
 
От днес, 3 юни граждански организации и читалища могат да кандидатстват в конкурса за третото издание на инициативата „Запознайте се и програмирайте“. Инициативата ще подкрепи организиране на събития, насочени към засилване интереса и достъпа до дигитални умения на младите хора. Финансирането е в размер до левовата равностойност на 300 евро.
 
През изминалата година инициативата вдъхнови интереса към програмирането на над 4 500 деца и младежи от 28 градове и села от цялата страна. Тогава общо 54 граждански организации, получиха подкрепа от ФРГИ да организират над 80 събития: от хакатони през фестивали и клубове до работилници и филмови фестивали, от забавни игри за програмиране до такива, базирани на сложни математически понятия, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали.
 
На европейско ниво второто издание на инициативата подкрепи 1100 събития в 513 града в 22 страни с над 52 000 участници.
 
9 от 10 работни места ще изискват дигитални умения според доклада „Липсващи дигитални умения в Европа” на Европейската Комисия от 2017 г. Всеки ден, модерните дигитални технологии поставят нови предизвикателства към европейския бизнес и общности. Ето защо е важно младите хора да се подготвени за този нов дигитален свят.
 
Целта на „Запознайте се и програмирайте" е да подкрепи изграждането на един свят, в който всеки млад човек притежава необходимите дигитални умения за успешното си развитие. Инициативата е създадена съвместно от технологичната компания SAP и Haus des Stiftens gGmbH в Мюнхен, откъдето се координира финансирането съвместно с партньорската мрежа на TechSoup Европа. Партньор за България е Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ). Инициативата е част от Европейската седмица на програмирането и съвпада Целите на ООН за устойчиво развитие.

За трета поредна година, „Запознайте се и програмирайте" дава възможност на НПО от Европа да представят свои идеи за събития, свързани с програмиране за деца и младежи на възраст от 8 до 24 години. Граждански организации от 25 Европейски страни могат да кандидатстват онлайн на www.meet-and-code.org до 8-ми септември 2019 г. Ето списък на 25-те държави, в които ще се проведе инициативата: Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Казахстан, Северна Македония, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Украйна и Обединеното кралство.

Започна и надпреварата: Участвайте в състезанието за 2-то издание на наградите „Запознайте се и програмирайте“
 
След рекордното участие за миналата година, „Запознайте се и програмирайте“ отново ще награди най-интересните и креативни идеи, предложени от граждански организации, читалища и училищни настоятелства за ангажиране на младежи и деца с програмиране. Победителите ще бъдат поканени на специално събитие за връчване на наградите.
 
Състезанието се провежда в следните четири категории: И момичетата програмират!, Програмиране в полза на местната общност, Многообразие и Код за Планетата. В допълнение, публиката ще може да гласува за най-доброто събитие, което ще бъде удостоено с Наградата на публиката.
 
Научете повече: www.meet-and-code.org
 
Медиен партньор на инициативата за България е OFFNews.bg.
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!