Защо отглеждаме децата си в Смолян

Децата на Смолян
Отливът на млади семейства от града ни личи особено ясно по оределите детски площадки, числеността на децата в детските градини и училищата. Подгонени от безработицата тук и липсата на перспектива, хората търсят препитание и нов живот в големите градове. Там, обаче става ясно, че средата съвсем не е толкова подходяща за отглеждането особено на малки деца. Ето няколко предимства на града ни по отношение на грижата за малките:
 
ЧИСТОТАТА И СПОКОЙСТВИЕТО
Ако се е случвало да прекарате с детето си час в центъра на София, макар и в някоя от красивите градинки, вече сте чували от повечето майки там за бума от алергии, асматични заболявания и дихателни проблеми на огромен процент от децата, които растат в големите градове. Дори чистотата на въздуха и градската среда в Смолян да са спорни въпроси, сравнението по този показател съвсем не е в полза на големия град. Като добавим и високите нива на шума, то Смолян не случайно се приема за райско място от много туристи. Това, което дишаме, с което се храним и пием има известни нюанси тук и в големия град. Ако градинката на баба все още произвежда репички и марули, то всичко това, но със съмнителен произход трябва да напазарувате от сергия в големия град.
 
ДОБРО ВЪЗПИТАНИЕ И БЛАГИ НРАВИ
Известно е, че животът в големия град е доста по-нервен, натоварен, което прави и хората по-враждебни и неприветливи. Родопчани се славим с благия си характер и доброто възпитание. По отношение на средата, в която  отглеждаме децата си, този факт съвсем не е без значение. Дали ще се радват на обич и приемане от страна на кръга от познати или ще растат във враждебна среда, която неизменно ще ги превърне в същите мрачни и безцеремонни хора, отново е сериозен довод в полза на града.
 
ШИРОК СЕМЕЕН КРЪГ
Сменяйки средата на живот, младото семейство се откъсва от широкия семеен кръг, в който обичайно живее. Баби, лели, чичовци и по-далечни роднини са изключително благодатна среда за малкото същество, за което освен добър пример, те са и източник на обич и всевъзможни забавления. Ако чичо може да лови риба, а леля да пее добре, то едва ли ще усвои тези умения по-лесно от чужди хора.

РАЗВЛЕЧЕНИЯ СРЕД ПРИРОДАТА
Разходка в планината, тичане из зелените поляни или събирането на сено през лятото са чудесни забавления за малкото човече на открито. Ако да излезеш сред природата в София, означава час и половина пътуване до полянка със съмнителна чистота на Витоша, то в Смолян усилието е не повече от 10 минути.
 
ДЕТСКАТА ГРАДИНА, УЧИЛИЩЕТО И ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ
Тази точка съвсем не стои на последно място. Градът ни разполага с детски градини, които са в добро състояние и с преподавателски кадри в училищата, които са известни с постиженията на своите възпитаници. Всеки, който желае да изучава езици, да спортува или се насочи към някое от изкуствата, може да намери начин да го практикува тук. Разбира се, големият град дава възможност за повече културни събития, но пътуването е друг начин да задоволим детското любопитство и да разнообразим живота на семейството. Отскоро детските площадки изглеждат наистина привлекателно, а новият вид на централната пешеходна зона обещава приятно прекарване на малчуганите.  
Всички тези доводи в полза на отглеждането на деца в града ни натежават особено във времена, когато броят на  професиите, които се практикуват от дома или дистанционно се увеличава. Това в голяма степен е причината за една вълна на завръщане към провинцията от големите градове. Затова,  ако наистина сте привързани към родното си място, помислете добре преди да вземете решение за преместване или емиграция.
 
автор: Лейди Смолян
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре