Жители на родопско село излязоха на протест срещу приют за кучета

Жители на родопско село излязоха на протест срещу приют за кучета

Жителите на рудоземското село Елховец, излязоха на импровизиран протест пред Областната администрация в Смолян, заради приют за кучета, който ги тормози години наред.

Всичко започва през 2010 г., когато английско семейство си купува къща в квартал на Рудозем и започва да отглеждат кучета.

В последствие купуват бивша селскостопанска постройка и гатер в рамките на Елховец, където продължават да отглеждат стотици четириноги и до днес. Хората от квартала на селото, който се намира срещу кучкарника „вдигнали ръце” от миризмите и кучешкият лай.

Очаквали този приют да се премести, но преди дни разбрали, че им е издадено разрешително от местната общинска администрация за разширяване на имота.

„Той се намира точно срещу нашият квартал, всички институции си заравят главите, като щрауси в пясъка и не ни обръщат внимание на проблема. Затова хората спонтанно решиха и излязохме днес на протест пред Областна администрация“, коментира Венцислав Енев, който се представи като един от най-потърпевшите жители на Елховец от този приют.

Според него, институциите твърдели , че това не е приют. „Нека това го обяснят на хората, които вече седем години не могат да се наспят от кучешкия лай, като по този начин не могат и да са работоспособни за следващият ден.

В квартала, в който живеем има слепи хора, които могат да общуват единствено със слуха си. Представете си този лай, какъв тормоз е за тях. Ежедневно сме подлагани на шум и миризми от приюта, заради които хората имат притеснения, че ще тръгнат зарази.

Заради непоносимият лай, не могат да разхождат домашните си любимци, както и децата с колички. През годините получавахме обещания от общинското ръководство, че този приют ще бъде премахнат.

Но не само, че това не се случва, но и случайно разбрахме, че е издадено разрешително за строеж, с което дефакто се опитват да узаконят този приют. Този приют трябва да бъде премахнат, защото противоречи на законите“, категоричен е Енев, който говори от името на протестиращите. 

Той е категоричен, че става въпрос за временен приют и по никакъв начин не трябва да бъде узаконяван на това място, на което се намира в момента.

„Не сме против животните, аз имам домашен любимец и се грижа с голяма любов за него. Нека този приют да бъде извън населеното място и да не пречи на някого. Този приют е повече бизнес за английското семейство и тяхната организация , а не решава проблема с кучетата в региона“, категоричен е Венцислав Енев.

Членове на протестиращите, между които беше и народната певица Кристина Енгерова и гайдарят Росен Шехов, който й е съпруг, бяха поканени от зам.-областният управител на среща , за да обсъдят проблема.

След нея, зам.-областният управител Владимир Гърбелов заяви, че се работи по проблема от страна на администрацията и предстоят редица проверки.

„Нашето решение по писмата и жалбите, които са дошли тук, веднага областният управител се е разпоредил. Навсякъде е разпратено до институциите, до кмета на община Рудозем, и то по най-бързия начин. Писмата при нас не се задържа, но ние без становището на институциите не може да вземем по реда на надзора как стоят нещата“, коментира Гърбелов.

Той бе категоричен, че представител на РДНСК утре ще направят щателен оглед наместо, за да проверят дали всичко е законно. На място ще бъдат изпратени и представители на Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ).

„Даже сме разпоредили и на Регионалната здравна инспекция да се направят проверки за шума, но не когато някой знае, а без да знае. Ние другата седмица също отиваме на място там. Но има две страни. Едната страна е законността, другата страна са протестиращите“, добави зам-.областният управител.

Според директорът на БАБХ д-р Сава Бозуков, собствениците на имота имат съгласувана проектна документация и се надява, че при изпълнение на обекта проектът ще изпълнява на изискванията на ветеринарното законодателство.

Според кмета на община Рудозем Румен Пехлеванов, администрацията е издала разрешително за строеж на собствениците на въпросният имот.

„Те са собственици на имота, проектите им отговарят на изискванията на закона и ние сме длъжни да издадем разрешително за строеж. “, коментира кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.

Протестиращите от своя страна не скриха скептицизма си след срещата. „Направихме среща с двамата зам.-областни управители. Не мога да кажа, че сме удовлетворени докато не бъде решен проблема.

Те поеха ангажимент да направят необходимите проверки, но откровено казвам, че и аз, и останалите хора не вярваме на институциите докато не ни бъде решен проблема“, коментира Венцислав Енев.

Протестиращите жители на Елховец бяха категорични, че ще продължават да протестират докато постигнат своето, а то е да живеят без кучешки лай в собствените си домове.

„Нашите домове са нашата крепост и ние държим да останат такива. Не може правата на животните да бъдат въздигнати по-високо от правата на хората. Ще продължим докато постигнем своето“, заявиха протестиращите.

Източник:dariknews.bg

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре