Жители от три села излязоха на протест и блокираха пътя Смолян – Рудозем

Снимка: Петя Гайдарова
С плакати „Дупки с кръпки не е път“, „Без опасност за всички“ и др., жители от трите селаПолковник Серафимово, Габрица и Фатово днес излязоха на протест и блокираха за кратко пътя Смолян – Рудозем при разклона за село Смилян и селата от горното поречие на р. Арда.
 
„Протестираме за ужасното състояние на пътя. Да възпрем злополуките, че ще се изтрепат хората тук нагоре. Чупим си колите. Този път не е пипан от 40 години най– малко“, негодуваше Коста Илиев от с. Габрица. „Тук сме да изразим нашето недоволство от безхаберието на властите и отговорните лица във връзка с лошото състояние на пътя Смолян – Рудозем. Писна ни да си чупим колите по тези пътища. Много се надяваме отговорните лица, които видят за този протест, да си влязат в ролята и малко от малко да се подобри състоянието на пътищата“, каза и Съби Кайджиев от с. Полковник Серафимово. Имаме обещания, които не са изпълнени, че ще има ремонт на пътя , но няма, и не можем да чакаме повече, каза и Елица Радева от с. Габрица.
 
Хората от селата от години чакат ремонт на пътя Смолян – Рудозем, който е осеян с огромни дупки и е опасен за преминаване. „Този път е в тежко състояние не от днес. Още през 2021 г., когато бях назначен за областен управител имаше подготвена процедура от Агенция „Пътна инфраструктура“ и проведена такава, но заради обжалването й в целия Южен централен район тя се провали. Сега има нова процедура, тази седмица имах среща в АПИ за този път и други належащи и спешни за ремонт участъци в областта и мога да заявя, че до края на юли т.г. трябва да се избере изпълнител. За пътя има изготвен проект, тази сага е от поне 6-7 години. Ако няма жалене на процедурата и има приет бюджет, ремонта трябва да започне през август и мисля, че тази година в по –голямата си част пътя трябва бъде ремонтиран“, каза областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, който присъства на протеста.  
 
Хората от селата не за първи път излизат на протест за ужасното състояние на пътя. През 2017 г. те изпратиха и протестна подписка в Пътната агенция. През 2018 г. бе стартирана обществена поръчка за изработване на проект за основния ремонт на трасето. През 2022 г. от селата изпратиха подписка с 326 подписа на Пътната агенция, но пътя пак не беше ремонтиран. Преди броени дни, след обявата за протеста, от АПИ съобщиха, че в строителната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ е планиран основен ремонт на близо 22 км от пътя III-868 Смолян – Рудозем. През 2021 г. е изработен технически проект за ремонта на два участъка. През м. г. са обявени обществени поръчки за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и на строителния надзор. Към момента работата на тръжната комисия за избор на строител не е приключила. През 2022 г. процедурата за избор на изпълнител била временно блокирана от жалби пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. След произнасяне на ВАС са предприети необходимите действия и процедурата е продължила. За основният ремонт на пътя са подадени 4 оферти, в обща обществена поръчка с 6 позиции, за които са подадени общо 36 оферти. „Изборът на изпълнители при процедура с голям обхват и подадени значителен брой оферти по всяка една от позициите изисква технологично време за задълбочен преглед и оценка. В момента комисията разглежда техническите предложения на кандидатите за изпълнение на ремонта. Предстои отваряне на ценовите оферти“, заявяват от АПИ.  През декември 2022 г. е сключен договорът с избрания изпълнител на строителния надзор – „Строл 1000“ АД, съобщават от АПИ.
 
От агенцията обещават, че до стартиране на основния ремонт на пътя. Агенцията ще полага грижи за трасето чрез програмата за текущо поддържане. И отчитат, че през април са подравнени банкетите, почистени са отводнителни съоръжения и свлечената скална и земна маса. До края на май е предвидено запълване на най-големите неравности по настилката, за да се осигури безопасността на движение. Щяла да бъде почистена и крайпътната растителност.
 
Източник: Марица
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре