Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони
Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони на Националното изложение на коне от породата каракачански кон. Общо 40 животни от уникалната порода Каракачански кон участваха в първото по рода си Национално изложение. То се проведе на над 2000 метра надморска височина, на поляните под връх Перелик в Родопите. Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха първите национални шампиони на изложението. Породата Каракачански кон е автохтонна за България. В момента такива коне се отглеждат основно в Родопите. Животните се отличават с голяма издържливост, работоспособност и свободолюбие.
Една от основните характеристики е, че могат да носят товар равен на собственото им тегло.Стопаните, които ги отглеждат, разказват че конете не се вкарват в обор, а се отглеждат целогодишно навън, за тях се ползва малко фураж, защото основната храна е пашата.
Както сподели Димитър Кущиков от Пещера, който от 50 години отглежда каракачански коне, те са много работливи, обучават се трудно, грижовни родители са. Според специалистите, каракачанските коне магат да живеят единствено сред природата, в която са родени. Породата трябва да бъде съхранена и това е една от целите на изложението.
По думите на проф. Васил Николов, това е нашето национално богатство и ние трябва да направим всичко възможно да го запазим. Организаторите на изложението от Националната асоциация на коневъдите в България смятат то да стане традиционно, съобщават от пресцентъра на община Смолян.
 
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре

Така живеем в Родопите

Серафимовци искат да възстановят старата слава на връх Св. Неделя

09-07-2012

Серафимовци искат да възстановят старата слава на връх Св. Неделя

Екопътека, точно по рубежа на бойните действия на легендарния 21-и Пехотен Средногорски полк и неговият коман...

На боб по хайдушки в Солища

20-07-2009

На боб по хайдушки в Солища

Бобът по хайдушки е мъжки специалитет. Понякога (за учудване) и силния пол готви с удоволствие и може да съ...

Джазът събра фенове от цял свят на Перелик

01-08-2010

Джазът събра фенове от цял свят на Перелик

Уникален джаз концерт събра гости от цял свят на  2 188 метра надморска височина, в подножието на най-високия ...