Menu
Вторник, 12 Юни 2018 14:11

Журналистът Христо Христов представя изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”

Публикувана от Прочетена 827 пъти

На 15 юни от 17,30 ч. в залата на Държавен архив - Смолян журналистът Христо Христов ще представи изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”.

Пътуващата изложба е инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет”, и на Културен център Евгений Босилков – Белене”. На 18 пана тя представя живота в концлагера чрез писмените или устни свидетелства на оцелели лагеристи.

Чрез спомените на бивши лагеристи изложбата дава възможност на различните поколения да добият представа за:как е създаден концлагерът на остров Персин; робския труд, извършван от лагеристите; побоищата над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания; бита и условия, в които са поставени въдворените; дневната дажба и глада в лагера;функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”; оцелелите горяни, които са въдворявани „Белене”; свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера; оценката за лагера „Белене”, дадена от функционери на БКП, попаднали в него; опитите за бягство от концлагера; поетичното и художественото творчество на лагеристите; въдворяването на представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г. и др.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!