Златоград отпразнува тържествено 150 години на благолепния си  храм „Св. Георги Победоносец“

Златоград отпразнува тържествено 150 години на благолепния си  храм „Св. Георги Победоносец“ Златоград отпразнува тържествено 150 години на благолепния си  храм „Св. Георги Победоносец“ Златоград отпразнува тържествено 150 години на благолепния си  храм „Св. Георги Победоносец“ Златоград отпразнува тържествено 150 години на благолепния си  храм „Св. Георги Победоносец“ Златоград отпразнува тържествено 150 години на благолепния си  храм „Св. Георги Победоносец“ Златоград отпразнува тържествено 150 години на благолепния си  храм „Св. Георги Победоносец“ Златоград отпразнува тържествено 150 години на благолепния си  храм „Св. Георги Победоносец“ Златоград отпразнува тържествено 150 години на благолепния си  храм „Св. Георги Победоносец“ Златоград отпразнува тържествено 150 години на благолепния си  храм „Св. Георги Победоносец“ Златоград отпразнува тържествено 150 години на благолепния си  храм „Св. Георги Победоносец“ Златоград отпразнува тържествено 150 години на благолепния си  храм „Св. Георги Победоносец“

На Гергьовден Златоград  отпразнува своя светец-покровител и 150 години на църквата, носеща неговото името - Великомъченика св. Георги Победоносец. С благословението на Пловдивски митрополит Николай архиерейският наместник  Негово Преосвещенство Смоленският епископ Висарион възглави Възскресната празнична Утреня. След нея извърши обновление на храма след ремонта му, поръсвайки го от всички страни и иконите със светена вода.

 От  9 часа  започна празничната архиерейската света божествена Литургия, оглавена от епископ Висарион.  И в двете служения заедно с него  бяха  пловдивският епархийски духовен надзорник ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, архиерейският наместник на Ивайловградска духовна околия свещеноиконом Николай Величков, секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян иконом Запрян Шиков, енорийският свещеник на празнуващата църква свещеноиконом Виктор Христев. Помощници в служението бяха иподяконите Марин, Илия, Красимир, Емил и Тодор, а в  песнопенията се включваха църковните певци.

Днешния празник почетоха експрезидентът Петър Стоянов, областният управител Недялко Славов, кметът на Златоград Мирослав Янчев и други гости.

Епископът поздрави всички с храмовия празник и отбеляза със задоволство, че благодарение на дарители 150-годишната света обител е обновена  и украсена. Църквата „Св. Георги Победоносец“ е този храм, в който всеки вярващ е намирал утеха, укрепвал вярата си и благодарил на Бога за Неговата безмерна милост по молитвите на светеца. Епископ Висарион връчи поименно на дарителите Благодарствена грамота и им пожела Бог да им  дарува здраве и да им помага в добрите дела.

Проповед за Гергьовден произнесе иконом Запрян Шиков, който  проследи  житието и страданията на свети Георги  до прославянето му на велик мъченик. Той е роден и живял в Кападокия през втората половина на 3 век, във времето на римския император Диоклетиан, жесток гонител на християните и християнството. Бил красив, снажен и мъжествен, умен, образован, благороден и при това ревностен християнин. Израснал в семейството на благочестиви, знатни и заможни родители християни, той от малък бил кръстен, обучен и възпитан в истините на християнската вяра. Баща му пострадал мъченически за Христа. Майка му се преселила в Палестина, където била родена и имала голямо имение. Синът й Георги постъпил във войската и заради своите способности едва двадесет годишен получил високият чин военен трибун – началник на легион. За проявена от него храброст Диоклетиан го удостоил с още по-висок пост и го назначил за член на държавния съвет. Той не знаел, че Георги е християнин. Свети Георги е трябвало да направи избор: или да остане верен на Христа и да поеме пътя на страданията, или да бъде верен на императора, да изповядва езическата религия и да се радва на спокоен и честит земен живот.

       Свети Георги е помнел думите на Господа Иисуса Христа: „Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си.“ Той презрял земната слава и богатство, отказал се от блестящата военна кариера и решил да остане докрай верен на Господа Иисуса Христа. Раздал имота и богатствата си на бедните и открито заявил на Диоклетиан, че е християнин. Императорът заповядал да го подложат на различни мъчения, за да го накара да се откаже от вярата в Христа. Но никакви жестокости върху него не били в състояние да разколебаят вярата му.  Накрая Диоклетиан като видял твърдата му вяра, заповядал да бъде отсечена главата му с меч. Той бил обезглавен в триста и трета година след Рождество Христово в град Никодимия.

Иконом Запрян Шиков завърши проповедта си с думите: „Подвигът на свети великомъченик Георги има нравствена стойност, че става неизчерпаем извор за вдъхновение, смелост и сила за всички, които желаят да живеят благочестиво и да бъдат воини Христови, борци срещу злото в себе си и света. Велики и непостижими  са за нашите слаби сили подвизите на великомъченик Георги Победоносец. Неговият живот е букет от добродетели на чиста вяра, любов, търпение, самопожертвование и закрила над християните.    Като освободител на пленените и защитник на бедните, лекар на болните, Победоносче Георгие, моли Христа Бога да се спасят душите ни!“

В отеческото си слово епископ  Висарион каза: „Боголюбиви отци, възлюбени в Христа Бога братя и сестри!    Събрали сме се в този благолепен храм, въздигнат в чест на свети Георги Победоносец, за да почетем Божията сила, просияла в този дивен Божи угодник войн Христов.  И да почетем 150-годишнината от освещаването на храм  „Св. Георги Победоносец“ в град Златоград. Храм, който е устоял на вълните  в бурното житейско море, защото тук в дома Господен, който е пристанище на всички нас - християните, пребивава благодатта на Светия Дух по небесното застъпничество и молитвите на Св. Георги Победоносец.

    По целия християнски свят свети великомъченик Георги е почитан като предан на Христа угодник, като страдалец, увенчан с блестящия венец на неувяхващата слава. Нашият православен народ особено почита свети Георги, защото в дните на турското робство култът към светците войни се засилва много, затова и толкова много храмове и параклиси носят името на неустрашимия Христов мъченик.

Той е пример за християните от всички времена. Защото онова, което е невъзможно за човеци, е възможно за Бога. Ние сме слаби, непосилно е да изтърпим такива страшни мъчения като неговите, но Божията благодат, стига да я потърсим, ще възпълни недостигащото. Да даде Господ да имаме поне частица от вярата на прославения великомъченик, бил в земното войнство и причислен към небесното войнство, да имаме поне частица от неговата мъдрост, предпочела вечния живот в Христа. Свети Георги, моли Бога за нас, за закрила на този град,  нашите чеда и семейства от всякакви беди и неприятности. Дарувай всички, които те призовават в молитва,  със здраве, мир, любов, благоденствие и небесно спасение.  Честит храмов празник! Божието благословение да е с всички вас. Амин!

Христос Воскресе!

 Преподавам Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит +Николай!“

След празничната св. Литургия бе направата лития около църквата с иконата на Св. Георги Победоносец. Раздаден бе осветен курбан. След това в двора на църквата имаше празнична  програма от художествени състави, на която присъстваха и духовниците. Там с поздравления се обърнаха към жителите на града областният управител Недялко Славов, експрезидентът Петър Стоянов и кметът на града Мирослав Янчев.Радостта от празника беше всеобща.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Презвитера Таня Шикова

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре