Златоград решава с референдум да има ли кооп пазар в центъра

Златоград решава с референдум да има ли кооп пазар в центъра
За първи път в историята си жителите на Златоград ще гласуват на референдум дали да се изгражда нов кооперативен пазар в центъра на града. Решението бе взето единодушно от общинските съветници, след като бе разгледано внесеното през декември 2022 г. предложение от инициативен комитет, подкрепено от 470 подписа.

Новият кооперативен пазар ще бъде с площ от 1581 квадратни метра в центъра на Златоград и ще струва 1,7 млн. лв., като се финансира с банков кредит, обясни пред Радио Пловдив кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Допитването ще се проведе на 9 юли и ще струва около 30 – 35 000 лв от общинския бюджет.

Жителите на общината ще отговарят на 3 въпроса. Те са: 1. Смятате ли, че при толкова нерешени проблеми в благоустрояването (улици, водопроводи, канализация и др.) в община Златоград изграждането на кооперативен пазар е по-важно да се извърши в следващите месеци, при положение, че има съществуващ такъв? 2. Необходимо ли е в момент на икономическа криза община Златоград да изтегли кредит в размер на 1 700 120 лв. за изграждане на общински кооперативен пазар и този кредит да се плаща от всички в продължение на 10 години? 3. Съгласни ли сте в центъра – до парка, да се изгради кооперативен пазар, вместо подходящ за туристическия облик на града обект?

По данни от РИК – Смолян избирателите в община Златоград са малко над 10 300 души, а за да е легитимен резултатът от референдума трябва да са гласували 40 % от имащите право на вот. 

 

Източник: БНР

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре