Неделя, 18 Април 2010 20:05

Златоградчани атакуват гръцки минерални бани

Публикувана от
Златоградчани атакуват гръцки минерални бани
Златоградчани атакуват минералните бани намиращи се в гръцкото селище Термес. Освен от лековитите свойства на термалната вода българите са привлечени и от безплатния достъп до басейните. Разстоянието от границата до гръцките термалните басейни е само 7 км. Още първите хора, които виждаме на улицата се оказват българи. „Дойдохме с надеждата, че ще се лекуваме. От старите знам, че тази вода лекува, тук даже и роднини имаме по тия балкани. Даже моя дядо е от тука“, казва Расиме Моллова, която се къпе в един от изворите. Въздуха в гранично селце е изпълнен от миризмата на минералната вода. Тук почти навсякъде са изградени малки неугледни помощения, с малки вани или басейнчета с минерална вода.
grytskii_bani_00005 grytskii_bani_00001
В басейна до центъра отново се къпе българин. Юлиян Топов обяснява, че тази вана е само за мъже, иначе дошъл с жена си, която се къпе на друг извор край селото. „Това е нещо ново за нашият район. За съжаление намерихме го извън нашата територия. Те са малко по-консервативни местните, ама тука нашите като идват от Златоград ставаме мешана компания“, смее се Топов.
Село Термес, което златоградчани наричат Лъджа, е първото населено място по новия път за Ксанти. То има три махалички, а наоколо бликат общо 65 топли минерални извори. Те са географски разположени в радиус от няколко километра и са част от значително геотермално находище. Основната му част се намира в обширен район, но без да има навсякъде топли извори. Един от изворите в самия Термес го наричат Краставия. Температурата му е 55 градуса. Местните овчари хвърляли в него овцете и ги лекували от заболяване на копитата.
grytskii_bani_00003 grytskii_bani_00004
Иначе минералните води извират от самата граница между България и Гърция и топлата минерална вода я има и от двете страни, обясняват експерти. В наша територия в момента минералната вода изтича в река Върбица. Има проект, който вече се финансира от правителството, тя да се докара до центъра на Златоград и да се използва за лечение и отопление на обществени сгради. В началото на тази година проекта бе стопиран временно, заради липса на пари. За разлика от водата в Златоградско, водата от минералните извори на Термес се използва, а освен за обикновени водолечебни процедури, тя има оздравително въздействие върху болести на стомашно-чревния тракт, чернодробни заболявания, заразни болести, ендокринно-обменни заболявания, както и за раздробяването на пикочни камъни и кожни заболявания, посочват специалистите.
grytskii_bani_00008 grytskii_bani_00007
Префектура Ксанти също разработва проекти за строеж на модерни СПА-центрове в района на минаралните находища. В момента изворите в Термес се използват от населението от двете страни на границата, но съоръжениета за къпане и лечение са доста примитивни. В района около използваните извори има параклис, джамия, ресторант и малко хотелче.
автор: Петя Гайдарова
снимки: Петя Гайдарова

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!