Menu
Понеделник, 10 Юни 2019 19:29

Зоя Начева и Славка Палагачева от Смолян с отличия от Държавна агенция „Архиви“

Публикувана от Прочетена 666 пъти
В Държавна агенция „Архиви" бяха връчени награди по повод Международния ден на архивите. Две от номинациите са за Смолян. Призът „Служител на годината“ отиде при Зоя Начева. В мотивите на ДА „Архиви“ за номинацията на Зоя Начева е записано, че тя е един от дългогодишните служители на Държавен архив – Смолян и архивната колегия. Притежава отлична професионална квалификация и опит. Най-ценният резултат от работата й е изграждането на успешен модел за управление и развиване на постиженията на изградената архивна школа в гр. Смолян. В резултат популяризаторската дейност на Държавен архив – Смолян изтеклата година бе изключително добра и наситена с мероприятия. През 2018 г. в отдела са изготвени или представени 16 изложби, от които 3 самостоятелни, 11 съвместни и 2 с витрини. С активния личен принос на г-жа Начева успешно приключи работата по издаване няколко книги: „Д-р Братан Шукеров – народният зъболекар“; „Искри изпод пепелта на забравата“; „Из миналото на Средните Родопи“, том първи. Като архивен служител Зоя Начева се отличава с висока инициативност и обществена ангажираност, с които допринесе през годините Държавен архив – Смолян да се утвърди като една от водещите културни институции в област Смолян.
 
В категорията „Приятел на годината“ бе отличена Славка Палагачева - главен учител и преподавател по история и цивилизация в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" – Смолян. Тя получи приза за приноса й в популяризирането на националното архивно богатство с организираните от нея изложби и ръководения от нея клуб "Съхрани българското".
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!