Детски лагер в манастира „Св. св. Кирик и Юлита“

Детски лагер в манастира „Св. св. Кирик и Юлита“

Дни преди началото на Новата учебна година деца от Смолян и с. Белозем, община Раковски, бяха зарадвани с покана от Пловдивска св. митрополия да изживеят заедно двата благодатни празника – Рождество на Пресвета Богородица и честването на Нейните родители, св. праведни богоотци Йоаким и Анна в епархийския манастир "Св. св. Кирик и Юлита" в кв. Горни Воден, Асевонград.

В края на лагера  запитах децата: „Какво ви хареса в манастира?“ Отговорът бе: „Всичко!“  „А какво не ви хареса?“ Последва: „Няма такова…“ Чистосърдечните отговори са реални, защото в манастира усетиха Божията прегръдка и милостта на Божията Майка. Бяха съпричастни в двете празнични св. Литургии, в празничната Вечерня, на която децата от храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян с диригент  Соня Цветкова пееха на клира заедно с монахиня Филотея /изключително преживяване, защото бе за първи път/.  Децата от ОУ „Гео Милев“ в Белозем с ръководител Тошка Стоева пък изненадаха монахиня Филотея със саморъчно изрисувано табло за благодарност. Тя от своя  страна с увлекателен разказ въведе децата в историята на светата обител и житията на майката св. Юлита и 3-годишния й син св.Кирик, който удивително за възрастта си се удостоил с мъченически венец в защита на Христа. Било 304 г.

Какво се случи още? Всички заедно рисуваха и  оцветяваха икони и християнски символи, с които направиха изложба, играеха с топка на воля, радваха се на свободата в душата си, на знанията, които получиха, на вкусната храна, на това, че отец  Пантелеймон им „устрои“  въжен лифт за спускане. Радваха се, че… са важни. Христовата заръка: „Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие!“ усещат на дело, когато възрастните сме внимателни. Затова и митрополията  покани с децата  да гостуват в манастира освен учители, също мами и баби.

Отличителното на този лагер бе емоционалното посрещане на митрополит Николай от децата, които си играеха свободно пред манастира в очакване да дойде, а не подредени пред портите. Виждайки го да слиза от колата, всички се затичаха за благословия.

Отличителното за децата  бе богослужението, възглавено от епископ Арсений, на което останаха докрай с търпение и смирено  чуха напътствието му да следват примера на Дева Мария и родителите й. Като светите богоотци Йоаким и Анна, като Божията Майка  да са добри, щедри и милостиви. Не бива да искаме, каза той,  Господ веднага да изпълни просбите ни, а да имаме търпение,  да понасяме смирено всяка трудност в нашия живот, всяка несгода. Тогава Бог ще чуе молбите ни и ще даде своя дар, а ние да се стараем да  бъдем достойни жители и наследници на благата, които Бог  е обещал на тези, които го обичат.

Отличителното  бе децата да видят други свои връстници какво могат. Излъчени бяха две продукции на  Пловдивската православна телевизия – грандиозния спектакъл  на митрополията „Възкресение Христово“ от м.г. и театралното представление  по библейски мотиви „Мойсей“ на Неделното училище към храм „Св. Йоан Предтеча“ – Кърджали. И в двете постановки  участват по над  100 талантливи деца.

Обобщавайки лагерните дни, завеждащ Културно-просветния отдел на Пловдивска св. митрополия Недка Чолакова поздрави всички участници в лагера, а към възрастните специално се обърна с думите: „Показахме ви какво прави митрополията за децата, можете да бъдете спокойни и сигурни, че това е най-доброто за тях. В епархията над 5 хиляди деца изучават Православие в клас или в неделни училища. Това е важно за тяхното духовно развитие,  за добродетелен живот и израстването им като добри християни.“

Росица Примовска

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре