Вадене на Зъб в Стоматологична клиника “Ведра Дентал”

Добави към любими
Телефон 0898920906
Добавена на: 06-06-2023
Променена на: 06-06-2023
Публикувана от

Описание


Изваждането на зъб, известно още като изваждане на зъб, е процес на изваждане на зъб от гнездото му в челюстната кост. Може да е необходимо поради различни причини, включително:
 
Кариес: Тежкият кариес може да доведе до разрушаване на структурата на зъба, което налага отстраняването на зъба, за да се предотврати по-нататъшно увреждане и инфекция.
 
Заболяване на венците: напреднало заболяване на венците, известно като пародонтоза, може да причини разклащане на зъбите. В някои случаи се налага екстракция на зъб, за да се елиминира източникът на инфекция и да се запази здравето на околните зъби и венци.
 
Ударени зъби: Понякога зъбът може да не излезе напълно от линията на венците поради липса на място или неправилно подравняване. Това е известно като ударен зъб. Често срещаните примери включват ударени мъдреци, които могат да причинят болка, инфекция или увреждане на съседни зъби.
 
Ортодонтско лечение: В някои случаи екстракцията на зъб е част от ортодонтското лечение, за да се създаде пространство за правилно подреждане на зъбите. Това обикновено се прави, когато има струпване на хора или за коригиране на проблеми със захапката.
 
Процесът на отстраняване на зъб обикновено включва следните стъпки:
 
Преглед и рентгенови лъчи: Зъболекарят ще прегледа устата ви и може да направи рентгенови лъчи, за да оцени позицията, формата и структурата на корена на зъба. Това помага да се определи най-добрият подход за извличане.
 
Анестезия: Преди екстракцията зъболекарят ще приложи локална упойка, за да обезболи зоната около зъба. В някои случаи може да се използва седация или обща анестезия, особено при сложни или многократни екстракции.
 
Екстракция: С помощта на специализирани инструменти зъболекарят внимателно ще разхлаби зъба от гнездото му. В някои случаи може да се направи малък разрез на венеца за достъп до зъба. След като зъбът е достатъчно разхлабен, той внимателно се изважда.
 
Грижи след екстракция: След като зъбът бъде изваден, в гнездото ще се образува кръвен съсирек. Зъболекарят може да постави марля върху мястото на екстракция и да ви помоли да захапете, за да подпомогнете образуването на съсирек. Те могат също да ви предоставят инструкции как да се грижите за мястото на екстракция, включително овладяване на болката и практики за орална хигиена.
 
Съвети за възстановяване след изваждане на зъб:
 
Следвайте инструкциите: Важно е внимателно да следвате инструкциите на зъболекаря за последващи грижи. Това може да включва избягване на определени храни, приемане на предписани лекарства и практикуване на правилна орална хигиена.
 
Управлявайте болката и подуването: Известен дискомфорт и подуване са нормални след изваждане на зъб. Облекчаващите болката без рецепта, както е препоръчано от вашия зъболекар, могат да помогнат за справяне с болката. Прилагането на компрес с лед върху засегнатата област през първите 24 часа също може да помогне за намаляване на подуването.
 
Почивайте и избягвайте напрегнати дейности: Успокойте се ден-два след екстракцията, за да позволите на тялото ви да се възстанови. Избягвайте интензивни физически дейности, които могат да увеличат кървенето или да попречат на заздравяването.
 
Поддържайте добра устна хигиена: Продължете да миете зъбите си внимателно, но избягвайте мястото на екстракция през първия ден. След 24 часа можете внимателно да изплакнете устата си с топла солена вода, за да поддържате зоната чиста и да насърчите заздравяването. Избягвайте да използвате вода за уста или да плюете силно, за да предотвратите отделянето на кръвния съсирек.
 
Яжте меки храни: Придържайте се към мека диета през първите няколко дни след екстракцията, за да избегнете дразнене на мястото на екстракция. Постепенно въвеждайте отново твърди храни, когато се чувствате комфортно.
 
Избягвайте пушенето и алкохола: Пушенето и консумацията на алкохол могат да попречат на лечебния процес и да увеличат риска от усложнения. Най-добре е да ги избягвате няколко дни след извличането.
 
Не забравяйте, че възстановяването на всеки индивид може да варира, така че е важно да се консултирате с вашия зъболекар за персонализирани инструкции и насоки въз основа на вашата конкретна ситуация.

Област:

Област София
ж.к. Банишора, ул. Охрид 21, 1233

Информация за обявата

ID на обявата: 442
Показан: 3209
Изтича: never expire
Публикувана в категория:: Услуги

Коментари

Recurring advert views in total: 828
Unique advert views in total: 2380