10 причини да спортувате

10 причини да спортувате

Подобряване на физическата ефективност, по-добро кръвообращение, намаляване на теглото, ендорфинна експлозия – постоянно ни заливат новини за ефектите от физическата активност, които се свързват със спорта и лозунгите на модата за физическа активност. Знаем, че "спортът е здраве", но какво точно означава това? Защо да спортувате, дори ако „упражнение“ означава „просто“ дълга разходка?

Докато здравите хора знаят, че трябва да спортуват, някои хора с рак може да смятат, че не трябва да спортуват, особено по време на лечението. Тогава тялото им е отслабено, трябва да пестят енергия и да внимават.

Междувременно през 2010 г. представители на Американския колеж по спортна медицина (American College of Sports Medicine) представиха доклад, който „хвърли нова светлина“ върху това мнение. Въз основа на изследване за въздействието на физическата активност върху хора с рак, те публикуваха, наред с други, заключение, че всеки пациент, особено тези с рак, трябва да спортува, за да подобри физическото и психическото си състояние.

„Упражнението“, дори ако това означава да отидете на разходка с кучето или да играете бадминтон, трябва да бъде съгласувано предварително с лекар, който ще посочи подходящата форма на спортна активност и нивото на интензивност за вашето тяло.

Ето как спортът влияе на тялото:

Предотвратява загубата на физическа форма

Това е познато състояние за здрави хора, които водят заседнал начин на живот по скала 10/10. От своя страна хората с рак са изложени на риск от загуба на физическа годност след терапия - ако се опитаме да спортуваме или да направим някакво физическо усилие, дори да се разходим няколко пъти из стаята - това винаги ще има положителен ефект и ще укрепи тялото.

Намалява риска от рецидив или поява на заболяване

Спортуваме профилактично или за намаляване на рецидивите или появата на рак на гърдата, рак на простатата, левкемия и лимфом и сърдечно-съдови заболявания.

Намаляване на страничните ефекти от терапията

Хората, подложени на химиотерапия, които се опитват да останат физически активни в същото време, могат да получат по-малко странични ефекти от тези, които са физически неактивни.

Поддържане на здравословно телесно тегло

Лечението на рак често е свързано с колебания в теглото или нарушения. В зависимост от рака има хора, които дори наддават много, докато други отслабват. Спортът до известна степен помага за възстановяване на "баланса" и нормализиране на теглото и в двата случая.

Укрепване на тялото

Физическата активност води до по-добро кръвоснабдяване на тялото и сърцето, по-висок капацитет и състояние на белите дробове, регулира кръвното налягане, подобрява имунитета. Спортът е рай за регенерацията на ставите и костите.

По-добро качество на съня

Здравословна умора и насищане на тялото с кислород – благодарение на физическата активност е по-лесно да заспиваме след тренировка, особено когато прекараме нощта в „борба“ със собствените си мисли, което затруднява заспиването.

Промяна на мисленето

Наситеният с кислород мозък е ефективен мозък, т.е. умствена сфера. Спортът е препоръчителен, особено когато човек се чувства претоварен с мисли, не може да контролира емоциите си, измъчван е от различни неща или е стресиран. Дори само гледането на спортни новини може да ви разсея донякъде. А в даден момент по време на редовни упражнения започвате почувствате дистанцията към реалността, стимулирането на креативността за решаване на проблеми и „пречистването“.

Ендорфинова инжекция

Това означава да се чувствате по-добре и... да чувствате по-малко болка. Намаляваме състоянието на тъга и депресия. А ако говорим за движение и ендорфини, то е близо до... правенето на любов.

Учи на смирение и постоянство

Това са функции, които несъмнено ще бъдат полезни на всеки човек, независимо от пол, възраст и физическа форма. Спортът е като живота - понякога трябва да умееш смирено да приемаш "удари" или "падания", за да станеш веднага и да продължиш да се бориш упорито.

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре