101 гoдини нa Πъpви Cpeднopoдoпcĸи тeaтъp „Изгpeв”

101 гoдини нa Πъpви Cpeднopoдoпcĸи тeaтъp „Изгpeв”

На 8 януари 1919 година в Райково е основан Първият Среднородопски театър Изгрев. Театърът е разкрит към Културно-туристическо дружество „Орфееви гори“ в Райково. С пиесата „Хъшове“ на Иван Вазов се дава началото на 100-годишното театрално дело в Родопите. Първи дом на театъра става изоставената и полусрутена сграда, строена от турската власт за църква на патриаршеското малцинство в Долно Райково. През 1921 година с Указ на Цар Борис ІІІ сградата е предоставена за театър и читалище. Днес в местността, наречена Театрото, е поставена паметна плоча и всяка година наследниците на театър „Изгрев“ правят факелно шествие до там. Първи директор е бил Тодор Пинтиев. Първи режисьор е  Стоян Пухов. Театърът служи като основа при създаването на  Родопския драматичен театър в Смолян през 1951. С малки прекъсвания през годините тук са поставяни над 220 пиеси на български, руски и западни класици. Първи художник на театъра е бил Борис Леплински.

От 1971 год. в читалищния театър са работили като режисьори Елена Бакалова, Хари Костов, Минчо Байрактаров, Георги Крумов, Антон Деветаков, Янко Митев, Ивелин Андреев,  Николай Тенев, Гавраил Паламудов. Хора оставили трайно име с постановките, които са поставили в Райково. Театралният колектив на читалището е лауреат на V, VІ и VІІ Републикански фестивали на любителското художествено творчество. Има спечелени колективни и индивидуални златни и сребърни медали за постановки и роли.

От 1992 година до сега ръководител на Младежки театър “Ирис”, наследници на театър “Изгрев”  в читалището е Цеца Илиева. Режисьор е на постановките “Котаракът с чизми”,  “Джуджето и седемте Снежанки”, “Най чудното чудо”, “Нирвана”, “Моцарт”, “Женско царство”, “Снежната кралица”, “Малкият Принц” и други.

Миналата 2019 година театър Изгрев отбеляза 100 годишнината си с редица събития. Днес се навършват 101 години от основаването на Първият Средно родопски театър. „Честит празник на всички театрали, които със сърце и душа са преминали през райковска сцена в Народно читалище "Орфееви гори-1870" - гр.Смолян, кв.Райково, оставили свой почерк и запазили в себе си най-скъпи спомени от преживяното в театъра и при срещите с любимата публика!”, каза секретарят на читалището и режисьор Цеца Илиева.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре