90 деца пътуваха до три манастира

detsa_manastiri_0001
90 деца от Младежкия православен център „Чисти сърца” в Смолян направиха поклонническо пътуване с благословението на епископ Антоний, ръководител на центъра. Малчуганите бяха на екскурзия до Бачковския, Араповския и Кукленския
манастир. 
В Бачковския манастир „Успение Богородично” бяха посрещнати от уредника на музея към манастира Стамен Пепелишев с твърде богат на факти и увлекателен разказ за историята на тази обител, разказаха от епископията в Смолян. Манастирът е паметник на културата и е втори по големина  у нас след Рилския. Построен е през 1083 г. от грузинци – пълководеца Григорий Бакуриани и брат му Абазий. Някои от децата знаеха, че в него през 14 век  по време на османското иго е бил заточен Патриарх Евтимий. Уредникът ги въведе в  трапезарията и позволи на децата да седнат около дългата мраморна маса, направена през 1651 г., на която са се хранили монасите. Каза им, че храненето било ритуал, сякаш се възпроизвеждала Тайната вечеря, с четене на молитви и поучения. Децата бяха впечатлени от стенописите по стените и тавана на трапезарията, изрисувани  от неизвестни художници, както и от стенописите на една от църквите в манастира - „Св. Никола”, авторство на  Захарий Зограф. Страшният съд и смисълът да се твори добро предизвикаха размисли и коментар между децата. Разгледан бе и музеят към манастира, в който има интересни експонати и важни от историята ни писмена.
В Араповския манастир „Света Неделя” край Асеновград на малките пътешественици от „Чисти сърца” йеромонах Киприян разказа коя е причината да бъде съграден на това необичайно място  – на открито, сред полето. Това е аязмото, или лековитата вода. Първоначално манастирът е издигнат като монашеско общежития  през 1856 г., а по-късно става училище за свещеници. Известен е и като убежище на Апостола Левски. Прави впечатление каменната кула на Ангел войвода, използвана за наблюдателница. Сега е уредена като музей, който бе разгледан от децата.
detsa_manastiri_0002detsa_manastiri_0003
Кукленският манастир „Св. Св. Козма и Дамян” също е съграден от братя Бакуриани, както Бачковския през 11 век. Наричан е още „Свети Врач”. Тук се намира чудотворната икона на Светите Безсребърници лечители и пред нея игуменката на манастира сестра Анастасия разказа на децата от „Чисти сърца” историята на това свято духовно място и  житията на Безсребърниците. Умело свърза силата на вярата в излекуването на душата и тялото на човек от чудотворците Козма и Дамян и днешните тегоби върху младото поколение. Обръщайки се майчински, особено към момичетата, тя ги посъветва да ценят Божия дар, че са създадени за бъдат майки и затова да съхраняват добродетелите си и да се уповават на духовното, а не толкова на материалното, на гримираното лице, на скъпите дрехи или коли. Всичко е пепел и то си отива. Вярата е тази, която крепи човека цял живот.
Тя посочи, че средища, като този манастир, са крепили винаги православието и българщината. През 17 век манастирът е станал важен  книжовен център, в който се подготвяли краснописци, граматици, преписвачи. По време на Възраждането тук е действало килийно училище. Но в края на 18 и началото на 19 век манастирът попада в ръцете на гръцки монаси, които заменят българските стенописи, затова сега се виждат гръцки надписи по стените, запазени  и след реставрацията част от стенописите на църквата.
Малките поклонници от „Чисти сърца” подариха на сестра Анастасия, както и на другите два манастира, свои произведения на приложното изкуства – дърворезба, саморъчно изрисувани стъклени вази, Великденски декоративни яйца и картички. Запалиха и в трите манастира свещички за здраве на близките, помолиха се за успех в училище и благодариха  на придружаващите ги  преподавателки в различните секции на Православния младежки център „Чисти сърца”.
Екскурзията – поклонническо пътуване, бе финансирана по проекта „Общуване чрез творчество” , който центърът изпълнява до края на учебната година по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси, съфинансирана от Европейския социален фонд и бюджета на Република България.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре