Археолози разкриват край Златоград древна крепост с най-дълбокия кладенец в Родопите

Снимка: БТА

Започнаха археологическите проучвания на древната крепост на връх „Св. Неделя“, която се намира на живописен връх между градовете Златоград и Неделино, съобщи проф. Николай Овчаров. Извършваните от археолозите проф. Николай Овчаров и д-р Николай Бояджиев разкопки се финансират от общините Златоград и Неделино.

През първите дни от разкопките са установени ранновизантийски градежи от 5-6 век,  информира д-р Николай Бояджиев. Започнало е проучване на източната крепостна стена и разкриване на терена около нея.  Стената е с дебелина 1,30 м, градена с камъни и хоросан. Според д-р Бояджиев е възможно да се разкрие и средновековен период на крепостта, с която са свързани много легенди в района.  

„Народната памет е запазила спомена за героичната отбрана на тукашните крепости в драматичните времена на османското нашествие в този край. Именно на едно такова място през следващите три седмици ще се проведат археологическите проучвания“, заяви проф. Овчаров. Той уточнява, че при строежа на параклис на върха през 1916 г., от земята са извадени цели две големи делви и фрагменти от други питоси,  които се датират в ранновизантийската епоха – 5-6 век.  

От древната крепост в момента личат нищожни следи, но впечатлява запазеният дълбок кладенец, иззидан прецизно с обработени камъни, обяснява проф. Овчаров.  Кладенецът е изкопан в скалата на видима дълбочина не по-малка от 20 м. Няма съмнение според проф. Овчаров, че кладенецът е бил създаден в древността, за да дава вода за крепостта при обсада от врагове. Такива водоснабдителни съоръжения досега не са регистрирани в Източните и Средните Родопи, допълва археологът.  Наред с археологическите разкопки, през следващите седмици кладенецът ще бъде изцяло изследван и ще бъде замерена истинската му дълбочина, каза проф. Овчаров.  Той  смята, че това ще бъде уникален пример за подобно водоснабдително съоръжение в целия район на Родопите.
 
Източник: БТА
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре