Menu
Понеделник, 30 Октомври 2017 09:15

Архимандрит Висарион ще оглави богослуженията за светите безсребърници Козма и Дамян

Публикувана от Прочетена 967 пъти

Храмовият празник на църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в манастирския комплекс „Св. Пантелеймон“ над Смолян ще се отбележи на 1 ноември /сряда/ с божествена света Литургия, оглавена от архиерейския наместник архимандрит Висарион. Богослужението за светите чудотворци ще започне в 9 часа. По традиция  след това ще бъде отслужен празничен водосвет и организирана благословена трапеза. За желаещите от Смолян да посетят св. Литургия в сряда манастирът осигурява безплатен транспорт. Автобусът ще тръгне в 8,30 часа от Супера в Горно Райково и ще спира на всички спирки до манастира.

В навечерието на празника на безсребърниците във вторник /31 октомври/ ще бъде отслужена празнична Вечерня с петохлебие, която ще започне в 17 часа.

В животоописанието на двамата св. безсребърници чудотворци Козма и Дамян се посочва, че са братя, родени в Асирия, Мала Азия, от майка християнка и баща грък-езичник преди 4 век след Христа. Баща им починал рано, а майка им успяла благоверно  да им предаде християнската вяра и добродетелите. Тя също е причислена към лика на светиците.

Братята  по Божия промисъл изучавали усърдно лечебната сила на билките и с тях помагали на хора, а и на животни. Лекували безплатно, надарени от Бог с чудотворна лечебна сила. Те са покровители на лекари и на народни лечители. В краткото песнопение за тях /тропара/ се измолва: „Свети безсребърници чудотворци, помилвайте нашата немощ, даром получихте, даром дайте и нам!“ В този манастир много болни от цялата страна са получили изцеление.

Православната църква почита и друг празник на безсребърниците св. св. Козма и Дамян, родени в Рим. Той е на 1 юли.

Заповядайте всички на храмовия празник, посветен на светите безсребърници чудотворци Козма и Дамян!

Очакваме ви!

От манастира „Св. Пантелеймон“ - Смолян

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!