Малки обяви - Смолян днес!

  • Климатици от Termos.bgКлиматици от Termos.bgКатегория: ЕлектроникаОписание:: Търсите надежден и икономичен климатик за вашият дом? Ако е така, бихме могли да ви препоръчаме висококачествени модели на климатици от Termos.bg. Те ...Видяна:: 1,728

Българският бизнесмен между местната екзотика и международните отношения

Българският бизнесмен между местната екзотика и международните отношения
Българският частен сектор има своя запазена марка. Хората от една широко разпространена нашенска порода наричат себе си бизнесмени и се разполага удобно в икономическото пространство по тези географски ширини.  
Недолюбват думичката „предприемач”. Звучи някак бачкаторски, а всички знаем, че „бизнес” на български съвсем не се превежда като „работа”.  „Индустриалец” стои малко по-високо в скалата на любимите им 20-тина лексикални завоевания. Носи тежест и ухае на пресен капитализъм.
 „Бизнесмен”, обаче звучи най-шикозно. Мирише на скъпи пури, отбрани питиета и пероксидни секретарки. Не е като да си „фирмаджия”, който сам блъска наравно с персонала.
Той обича да прави бизнес, но не и да върши работа. Българското предприемачество е все още мътно занимание. Сенчести сделки, куфарчета и тъмни връзки са го изтръгнали от редиците на бармани, сервитьори и друга подземна паплач. Вероятно точно произходът прави отстоянието му от работническата маса неговата Ахилесова пета. Не дай Боже да се намери някой аграрен корен в родословието му, тогава напъните да изглежда като заможен герой от съвременен турски сериал или стара американска сага са неимоверни. Външните белези за благополучие са негови неизменни атрибути.  За щастие вече е надживял масовата почит към белите къси чорапи и възлъскави костюмчета от пясъчна коприна. От марковите ризи и часовник през яхтата или адреса в затворен крайградски комплекс е нещо, което се грижи да не остава незабелязано. Добрият вкус е добра новина, но нашенецът не би разбрал защо кабинетът на Джордж Сорос може да се окаже два пъти по-малък от неговия. Не би разбрал и филантропията въобще, доколкото нейното практикуване не съдържа отново показен елемент. Понякога (само понякога) има лека нужда от  реабилитация на методично потъпкваните хуманни ценности, затова епизодични жестове на благодеяние не липсват.
По-сериозен комплекс има по отношение на интелигенцията. Това е друга мръсна дума, която може да бъде използвана само във вицове за случайно наети от него добре образовани служители. Оказва се, че 80% от българските предприемачи са със средно или по-ниско образование, както бе посочено от доц.Серафим Петров – старши експерт в Българска стопанска камара.  
Окриляваща статистика! Триумф на профанизацията над образованието и разбира се, отрезвяващ факт за онези заблудени студенти, които са се втурнали към науката.
Българският бизнесмен не говори езици, нито владее тънкостите на стратегическото планиране. Има си хора за тази работа, които счита и то напълно основателно, че биха работили за  жълти стотинки. Ден и нощ. Остава въпросът защо те не правят свой собствен бизнес все пак. Дали ги спира далавераджийската подхранка на местния частник или образованието ни наистина изплюва безполезни кадри.
Във всеки случай те не биха будили толкова насмешка в преговорите с чуждестранни партньори, които съвсем не са навикнали на нашата бизнес екзотика. Това обаче не притеснява българския бизнесмен, защото на местна почва плува чудесно в мътните води на далаверата, корупцията и беззаконието. Те го правят пълнокръвен централен образ.
Дали този парадокс не се корени в генезиса на българския бизнес? Той не е изкован по правилата на свободната пазарна конкуренция и тя не го е родила по естествен път, а с цезаровото сечение на един свиреп държавен грабеж.
Мина обаче достатъчно време, за да може тази класа да роди своето второ поколение. Остава надеждата, че то ще бъде по-образовано, по-реалистично и по-отворено към света. А дотогава нека продължава да учи за радост на мама, татко и всички нас.                    
 
Лейди Смолян
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре